Wijnmaken

“Wijn wordt gemaakt in de wijngaard.”

in de wijngaard

Goede wijn maak je niet in de wijnkelder, maar in de wijngaard. Dat betekent dat je 8 uur per dag, 7 dagen per week en 12 maanden per jaar je druivenstokken moet vertroetelen alsof het 100.000 liefdesbabies zijn. Bescherm ze met biologische producten tegen ziektes en enge beessies en zorg voor een levendige biodiversiteit in en om de wijngaard.
Zo ontstaat een klein druivenparadijsje waarin bijen vrolijk zoemen, dassen neuriënd wroeten en konijnen nijver wippen.

de winemakers

De wijnen op Chateau la Tulipe worden gevinifieerd door een team oenologen. Top-oenoloog Bruno Lacoste, de Amerikaanse winemaker Caroline Shipley en de Franse oenoloog en bedrijfsleider Paul Bordes zorgen ervoor dat de wijnen naar inzicht van Ilja en Klaas Gort worden gemaakt.

Duurzaam

Wij van Chateau la Tulipe investeren veel energie en veel geld om de juiste kennis te vergaren zodat we onze wijn op de meest integere en duurzame manier kunnen produceren. Dat is de moeilijkste en de langste weg, maar voor ons is biologische landbouw de toekomst en dus van levensbelang om in te investeren.

Een van de misverstanden over biologische wijnbouw is dat er geen bestrijdingsmiddelen zouden worden gebruikt.
Het tegendeel is waar. In de biologische wijnbouw mogen namelijk geen SYNTHETISCHE bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
In de praktijk betekent dit, dat o.a. een van de giftigste natuurlijke stoffen, kopersulfaat, voor de biologisch wijnbouw frequent wordt toegepast.

Omdat wijnbouw 100% zonder bestrijdingsmiddelen niet mogelijk is, hebben we er op Chateau la Tulipe voor gekozen om in gevallen van uiterste nood, zoals bv langdurige regenval die schimmel veroorzaakt, geen kopersulfaat meer te gebruiken, maar te kiezen voor minimale dosering van een, biologisch afbreekbaar, synthetisch middel dat niet schadelijk is voor bijen en zeker niet voor mensen.
Daarnaast zijn wij een aantal jaren geleden gestart met tests met gekruiste druivensoorten die 95% minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben.
Hiervoor speelt de omgeving, de snoeiwijze, de grond en de behandeling daarvan ook een cruciale rol; een van de vele feiten waar de keurmeesters van het bio-certificaat volledig aan voorbijgaan.

In de kelder

In de chai is het hard werken nadat de oogst is binnengehaald. In oktober zijn de druiven geoogst. We herbergden ze in stalen cuves en gedurende twee maanden hebben we hen getransformeerd tot wijn. Een hectische periode. Maar nu heerst er rust in de wijnkelder. Geen geluid weerklinkt.

 

 

Eikenhouten vaten

We hebben eikenhouten vaten. Na 2 maanden verhuist de jonge wijn uit de stalen cuves naar de eikenhouten vaten, en blijft daar 16 maanden in. De opslag van wijn in eikenhouten vaten stelt een langzaam rijpingsproces in werking. Daarnaast geeft het hout aroma’s als bijvoorbeeld vanille af aan de wijn. Hierdoor wordt zij complexer van structuur en krijgt meer smaaknuances.
Tevens zorgt houtrijping voor extra tannines zodat de wijn aan kracht wint en een beter bewaarpotentieel ontwikkelt. Houtrijping op eikenhouten vaten geeft een subtiel houtaroma aan de wijn. Bovendien versmelten de tannines en de kleurstoffen met elkaar waardoor rode wijn een volle rijke smaak en een gloedvolle kleur krijgt.

 

Dit alles gaat echter bepaaldelijk niet vanzelf. Nadat het eikenhout voor de vaten is gezaagd, moet het drogen in de open lucht alvorens er vaten (barriques) van kunnen worden gemaakt. Pas na drie jaar drogen kan worden aangevangen met de fabricage. Dat is zeer secuur handwerk en dus duur; een nieuwe barrique (225 liter) kost rond de € 700. Vervolgens worden de vaten maar drie jaar gebruikt. Nadat ze hun mooiste houtaroma’s hebben afgestaan aan de wijn, worden ze verkocht aan wijnboeren die de lat wat minder hoog leggen.

assemblage

Wijn assembleren is een kunst en een felbegeerd kwaliteitskenmerk waarin Frankrijk een rijke geschiedenis heeft. Het mengen van druivensoorten is een delicaat tovenaarswerk dat jarenlange ervaring en schildpaddengeduld vergt. We onderzoeken van elk vat afzonderlijk de bouwstenen: structuur, tannines, zuren, geur, kleur, fruitigheid, complexiteit en smaak.
Na zo’n anderhalf jaar rijping, moeten de dertig verschillende smaken (van de verschillende percelen) worden verenigd tot één wijn.
Cliquez ici voor een repo over het assembleren van de Chateau la Tulipe jaargang 2012 (met filmpje) en cliquez ici voor een filmpje van de assemblage 2010.