Chateau Gravad Lax 3 november 2017

wijn-geplette rauwe zalm 

Omdat de Vikingen het destijds te druk hadden met roven, brandschatten en plunderen, hadden zij geen tijd om hun dagelijkse visje te bakken. Daarom aten zij ‘Gravad Lax’ (‘zalm uit het graf’). Voordat ze op rooftocht gingen begroeven zij hun zalmen en wentelden er zware keien op. Zo werd het vocht eruit geperst en werd de vis langzaam gegaard.

lunch (of voorgerecht) voor 10 personen
1 zalmrug
3 eetlepels zout
3 eetlepels suiker
1 eetlepel zwarte peperkorrels
1 bos verse dille
1 kist met 12 flessen Château la Tulipe huishoudfolie 

Snij het vel van de zalmrug. Meng het zout met de suiker en de peperkorrels. Peper de zalm in met dit mengsel. Bedek de zalm met 3/4 van de dille.

Pak haar strak in het huishoudfolie. Vlij haar op een platte schaal en zet die in een stil hoekje. Plaats daar, om de boel extra te verzwaren, een kist met twaalf flessen Château la Tulipe op.

Bevrijd de zalm na 24 uur, pak haar uit en giet het vocht af. Versier de zalm met de rest van de verse dille. Serveren met de saus apart.

Saus à la viking

1 eierdooier
1 eetlepel suiker
1 1/2 eetlepel Dijon mosterd
olijfolie

Eierdooier en suiker schuimig kloppen, mosterd toevoegen plus een scheutje olijfolie.

Wijntip: Slurp rosé of Bandol rosé.

PS Gravad lax is toepasbaar als lunch- en als voorgerecht.


Meer weten over Chateaukoken voor iedereen? Cliquez ici.


Chateaukoken voor Iedereen. Ilja Gort & Caroline d’Hollosy. © 2017. Slurp Publishers. 352 pagina’s. €24,95.

Verkrijgbaar bij de boekhandel, of bestel online: ici via bol.com of ici via bruna.nl


BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo