Ilja Gort

Wijnboer en schrijver Ilja Gort groeide op in Soest. Zat op zesjarige leeftijd urenlang te drummen op alles wat los en vast zit.  Speelde op zijn tiende in een drietal locale bands. Werd drummer bij de Haagse popgroep After Tea. Leerde zichzelf gitaar- en pianospelen, schreef songs en produceerde platen voor diverse artiesten. Specialiseerde zich in reclamemuziek en componeerde tunes voor wereldmerken als Nike, CocaCola, Microsoft en Nescafé.

Kocht in 1994 een vervallen wijnchâteau bij Bordeaux, en al vrij snel wonnen zijn wijnen hoge onderscheidingen op belangrijke wijnconcoursen en werd hij uitgekozen als een van de beste wijnboeren van Frankrijk.

In 2005 verscheen zijn eerste boek Leven als Gort in Frankrijk over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Het werd een bestseller waarvan er inmiddels meer dan 250.000 van zijn verkocht.

Momenteel woont en werkt hij afwisselend in Frankrijk en Nederland. Zijn wijnen La Tulipe en Slurp worden bij Albert Heijn verkocht. Bij de Nederlandse publieke omroep heeft hij een eigen televisieprogramma.

Père et fils

Père et fils

Père et fils

“De term ‘Père & Fils’, begonnen als een grap toen mijn zoontje Klaas 6 jaar was, siert al jarenlang ons etiket. Onlangs is Klaas (inmiddels 27) maître du Chateau geworden.”

Boeken

Cliquez ici

Sinds 2001 schrijft Ilja Gort regelmatig boeken over het ‘snoeiharde en tegelijkertijd fluweelzachte’ wijnboerenbestaan. Cliquez ici.

Maandelijks maakt hij samen met de wijnboerenminnares Caroline d’Hollosy de digitale wijnboerennieuwsbrief Slurp!, met reportages over de wijn, het chateau, Frankrijk, restaurantjes en meer.

Daarnaast publiceerde hij meerdere romans, als De geluksvogel, De vrouwenslagerij, De vulkaan, De druivenfluisteraar, Godendrank en Bed & Breakfast.
Cliquez ici en bekijk de romans.

Gort à la Carte

In 2012 werd op de publieke omroep Wijn aan Gort uitgezonden, een serie afleveringen over Frankrijk en wijn, gepresenteerd door de wijnboerzelf. Na twee jaar werd dat vervolgd met twee seizoenen Gort à la Carte.

In 2017/2018 werd Gort over de Grens uitgezonden: in 2 seizoen van ieder 6 afleveringen ging Ilja Gort op zoek naar het geheim van La Dolce Vita, in Italië.

Cliquez ici voor meer info.

Méhari

“Ach, de Méhari… Heerlijk om met die plastic speelgoedauto in een grote wolk stof, rammelend en hobbelend de poort uit te scheuren. De geur van bloeiende wijngaarden om je kop, los van alles, nieuwe avonturen tegemoet. Of natuurlijk gewoon even croissants halen bij het bakkertje.”