Wijnmaken

“Wijn wordt gemaakt in de wijngaard.”

in de wijngaard

Goede wijn maak je niet in de wijnkelder, maar in de wijngaard. Dat betekent dat je 8 uur per dag, 7 dagen per week en 12 maanden per jaar je druivenstokken moet vertroetelen alsof het 100.000 liefdesbabies zijn. Bescherm ze met duurzame producten tegen ziektes en enge beessies en zorg voor een levendige biodiversiteit in en om de wijngaard.
Zo ontstaat een klein druivenparadijsje waarin bijen vrolijk zoemen, dassen neuriënd wroeten en konijnen nijver wippen.

de winemakers

De wijnen op Château La Tulipe worden gevinifieerd door een team oenologen: Top-oenoloog Bruno Lacoste, de Amerikaanse pinot noir-expert Caroline Shipley en de Franse oenoloog en bedrijfsleider Paul Bordes. Samen met Ilja en Klaas Gort zijn zij dagelijks bezig met de vinificatie van de wijn (en natuurlijk met veel proeven en slurpen).

wij zijn Duurzaam

Cliquez ici

Wij van Château La Tulipe investeren veel energie en veel geld om de juiste kennis te vergaren zodat we onze wijn op de meest integere en duurzame manier kunnen produceren. Dat is de moeilijkste en de langste weg, maar voor ons is biologische landbouw de toekomst en dus van levensbelang om in te investeren.
Lees hier meer over.

In de kelder

In de chai is het hard werken nadat de oogst is binnengehaald. In oktober zijn de druiven geoogst. We herbergden ze in stalen cuves en gedurende twee maanden hebben we hen getransformeerd tot wijn. Een hectische periode. Maar nu heerst er rust in de wijnkelder. Geen geluid weerklinkt (behalve het luidruchtige wijngeslurp van de wijnboer en zijn equipe).

eikenhouten vaten

We hebben eikenhouten vaten. Na 2 maanden verhuist de jonge wijn uit de stalen cuves naar de eikenhouten vaten, en blijft daar 16 maanden in. De opslag van wijn in eikenhouten vaten stelt een langzaam rijpingsproces in werking. Daarnaast geeft het hout aroma’s als bijvoorbeeld vanille af aan de wijn. Hierdoor wordt zij complexer van structuur en krijgt meer smaaknuances.
Tevens zorgt houtrijping voor extra tannines zodat de wijn aan kracht wint en een beter bewaarpotentieel ontwikkelt. Houtrijping op eikenhouten vaten geeft een subtiel houtaroma aan de wijn. Bovendien versmelten de tannines en de kleurstoffen met elkaar waardoor rode wijn een volle rijke smaak en een gloedvolle kleur krijgt.

 

Dit alles gaat echter bepaaldelijk niet vanzelf. Nadat het eikenhout voor de vaten is gezaagd, moet het drogen in de open lucht alvorens er vaten (barriques) van kunnen worden gemaakt. Pas na drie jaar drogen kan worden aangevangen met de fabricage. Dat is zeer secuur handwerk en dus duur; een nieuwe barrique (225 liter) kost rond de € 700. Vervolgens worden de vaten maar drie jaar gebruikt. Nadat ze hun mooiste houtaroma’s hebben afgestaan aan de wijn, worden ze verkocht aan wijnboeren die de lat wat minder hoog leggen.

Bekijk ici een filmpje over het schoonmaken van de vaten.

Lees ici Slurp 108, over het dichtmaken van de vaten.

assemblage

Wijn assembleren is een kunst en een felbegeerd kwaliteitskenmerk waarin Frankrijk een rijke geschiedenis heeft. Het mengen van druivensoorten is een delicaat tovenaarswerk dat jarenlange ervaring en schildpaddengeduld vergt. We onderzoeken van elk vat afzonderlijk de bouwstenen: structuur, tannines, zuren, geur, kleur, fruitigheid, complexiteit en smaak.
Na zo’n anderhalf jaar rijping, moeten de dertig verschillende smaken (van de verschillende percelen) worden verenigd tot één wijn.
Cliquez ici voor een repo over het assembleren van de Chateau la Tulipe jaargang 2012 (met filmpje) en cliquez ici voor een filmpje van de assemblage 2010.