fbpx

Château La Tulipe Bordeaux supérieur

winkellijst

Château La Tulipe Bordeaux supérieur 2016

Château La Tulipe! Het paradepaardje van Château La Tulipe: 15 jaar een prijswinnende Bordeaux Supérieur die vooral geroemd wordt om zijn zachte rijpe fruit en zijn prachtig gebalanceerde eikenhoutrijping (12 maanden op nieuw Frans eikenhout).
De assemblage is Merlot 71%, Malbec 21%, Cabernet Sauvignon 4%, Cabernet Franc 4%
(per jaar kan de assemblage iets verschillen).

 

wijngaarden

Het Château bezit 35 hectare wijngaarden, onderverdeeld in 30 percelen die elk apart worden gevinifieerd.
Ze zijn beplant met Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

 

merlot en meer!

De Château La Tulipe 2016 is een assemblage van 4 verschillende druivenrassen.

Merlot: zorgt voor de zachte smaak

Cabernet Sauvignon: geeft kracht

Cabernet Franc: brengt finesse

Malbec: voegt fruitigheid toe

handmatig geoogst

Oogstverslag september 2016:
“De afgelopen maand werd ons leven gedicteerd door de druif. Elke dag opnieuw klonk de vraag: ‘Gaan we morgen oogsten? Of laten we onze druifjes nog een dagje zonnebaden en zoeter, rijper en lekkerder worden?’ Russische roulette. Want langer rijpen, betekent betere wijn. Maar een onverhoedse regenbui kan in dit stadium fataal zijn.”

 

 

“Het is al maandenlang stralend weer, met temperaturen boven de dertig graden. Smachtend naar water hangen de druiven aan hun steeltjes. Bij een plotselinge hoosbui dreigt het gevaar dat die dorstige blauwe balletjes zich zo gulzig volslurpen, dat ze openspatten en de schimmel zijn klauwen zet in hun tere binnenflikkertjes. De kans op wijn van goede kwaliteit is dan onverbiddelijk naar de kloten.
Bacchus zij geloofd, niets van dit alles vond plaats en op woensdag 28 september trokken we bij de eerste zonnestralen de wijngaard in.”

Cliquez ici en lees het volledige oogstverslag 2016

 

gerijpt op eikenhouten vaten

waarom eikenhouten vaten?

Tijdens de vatrijping dringt er zuurstof door de wanden van het vat. Hierdoor gaat de wijn langzaam oxyderen.
Dit proces verzacht de smaak terwijl de suikers en tannines van het hout mooi stabiel versmelten met de wijn.

Ondertussen verdampen er alcohol en water door het hout. Zo krijgt de wijn haar karakteristieke smaak.Het bezinksel van pitjes en afgebroken tannines slaat neer op de bodem en kan op een natuurlijke manier worden verwijderd.

Lees een uitgebreide reportage over hoe onze vatenmaker zijn eikenhouten vaten maakt.
Met filmpje!
Cliquez ici

fiche technique

technische gegevens

CHARACTERISTICS

Appellation: Bordeaux Supérieur

Varietals: Merlot 71%, Malbec 21%, Cabernet Sauvignon 4%, Cabernet Franc 4%

WINEMAKING

Harvest: by hand, by machine

Vibrating sorting table after destemmer

Added Yeast: yes

Press: Hydraulic Basket press

Alcoholic Fermentation: between 26 and 28°C

Malolactic fermentation: in stainless steel

tanks, with each lot separated

 

CULTURE

Soils: limestone bedrock, sandy clay soil.

overlooking the Dordogne River near

neighbouring Fronsac.

Age of vineyards: between 1 and 55 years

Plantation: 4000 plants/ha

Pruning: Guyot double

Trellising style: Vertical shoot position

Soil management: cover crop rotation and tillage

Irrigation: prohibited

Insecticides: no

Production: 40 hl /ha

 

AGEING

Ageing: 225 litres barrels /9 months,

and in stainless steel tanks

Barrels: French oak barrels 225L.

Filtration: cross-flow just before bottling

proefnotitie

wat vinden anderen?

“The wine comes in a rather dark red color. Not black, you can see the bright red color through the rim, but the core is pretty dark.

The nose also feels dark and ripe. Dark cherry, vanilla, roasted hazelnut, black pepper, and prunes, it recalls ripe and concentrated Bordeaux wines with controlled power and concentration. Quite complex too.

A touch of capsicum adds a hint of vegetal character, also adding typicity to the wine.

On the palate, it is dry and savory, in a typical French and Bordeaux fashion.

But the richness of an oily texture and solid body, together with ripe-fruit flavors bring enough sweetness sensation to balance it well.

Smooth granulous tannins, and plenty of powerful spicy notes of clove and nutmeg. It’s quite oaky and full of ripe primary fruit flavors like described for the nose: dark cherry leading the charge, with blackberry, and strawberry jam.

Medium-length finish for the style, but enjoyably velvety.

Overall

A well-made Bordeaux wine in a modern style filled with Merlot goodness of ripe fruit flavors, and the richness of well-selected oak characters.

Dry and savory, yet with a smooth velvety texture, it will pair wonderfully with rich tasty meat dishes, grilled meats or rich stews.

This 2014 vintage is good to drink now as the oak has rounded up the drying tannins enough already to make the wine approachable and leave the primary fruit available to your senses. Yet a year in bottle should soften it up and open it up even further. From there it should age well up to 10 years, but I’d rather enjoy its primary fruit characters within the next 5 years.

– Social Vignerons

“Enthousiasticly marketed oak-matured single estate Bordeaux is OK in this vintage with vigorous Merlot-dominated character.”

– The best wines in the supermarkets 2017

………………………

Château la Tulipe Bordeaux Supérieur is an excellent blend of Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc grapes. Aged in French oak barrels, this production has an intense red colour. Ripe, dark fruits, are in abundance for the bouquet. The smooth, dry palate sensations follow through, with a most impressive finish, to complete. A very pleasant and popular wine, having a richness to savour.

Trevor Langley, Choices Wines

 

waar is de Château La Tulipe verkrijgbaar?

cliquez ici voor de winkellijst Bestel online