De Château-statuten

ofwel: waar staan wij voor?

Al onze wijnen duurzaam geproduceerd. Bovendien worden ze gevinifieerd zonder dierlijke producten en zijn dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.

biologisch

‘volgens de natuur tot stand gekomen’

Biologisch betekent ‘volgens de natuur tot stand gekomen’.
Wijn komt weliswaar volgens de natuur tot stand, maar wel met de hulp van de wijnboer en zijn equipe die wordt aangestuurd door een oenologue, een universitaire opgeleide wijnmaker.
Dat gebeurt echter lang niet overal. Veel biologische wijnen worden enthousiast, maar onvakkundig gemaakt waardoor biologische wijn geen goede naam heeft.

misverstanden over biologische wijnbouw

bestrijdingsmiddelen

Een van de misverstanden over biologische wijnbouw is dat er geen bestrijdingsmiddelen zouden worden gebruikt.

Het tegendeel is waar. In de biologische wijnbouw mogen geen SYNTHETISCHE bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
In de praktijk betekent dit, dat bijvoorbeeld kopersulfaat, een natuurlijke, maar giftige stof, in de biologische wijnbouw frequent wordt toegepast.

wijnbouw zonder bestrijdingsmiddelen?

niet biologisch

Maar wijnbouw zonder bestrijdingsmiddelen is niet mogelijk. Daarom hebben we er op Château La Tulipe voor gekozen om in gevallen van uiterste nood, zoals bv langdurige regenval die schimmel veroorzaakt, geen kopersulfaat meer te gebruiken, maar te kiezen voor minimale dosering van een synthetisch middel dat aanzienlijk vriendelijker is voor bijen of voor mensen en beter wordt afgebroken dan het in de biologische wijnbouw toegepaste kopersulfaat.

Allemaal redenen waarom wij, ondanks dat we alles op alles zetten om de aarde zo min mogelijk te belasten, onze wijn niet ‘Biologisch’ willen noemen.

Wij zijn natuurmensen

verliefd op alles wat groeit en bloeit

We investeren veel energie en veel geld om de juiste kennis te vergaren zodat we onze wijn op de meest integere en duurzame manier kunnen produceren. Maar dat beperkt zich niet alleen tot de wijngaard. Omdat wij natuurmensen zijn en verliefd op alles wat groeit en bloeit, legden we dicht begroeide houtwallen aan voor de reeën, wilde zwijnen, vogels en andere dieren. We onderhouden een duizend jaar oude dassenburcht met een grote familie dassen, een aantal bijenkasten en rond onze wijngaarden planten we stukken bos aan met vruchtbomen en bessenstruiken voor de vogels en klein wild. Overjarige wijngaarden worden gerooid, maar niet herplant zonder eerst de grond vijf jaar lang te laten verwilderen, zodat de aarde weer tot rust kan komen.

 

Zo, en nog veel intensiever (tot aan de biologische lijm voor onze wijndozen toe) zijn we bezig.
Zowel financieel als productiematig is dit de moeilijkste en de langste weg, maar het is onze toekomst en dus van levensbelang om in te investeren.

vegetarische wijn

Onze wijn kun je als veganist veilig drinken

Wijn moet vóór de botteling worden geklaard (ontdaan van zwevende deeltjes). De meeste wijnen zijn niet geschikt zijn voor veganisten omdat de klaring gebeurt met middelen als eipoeder of dierlijke vetten zoals gelatine.
Omdat wij natuurmensen zijn, willen we geen dierlijke producten gebruiken. Daarom klaren we onze wijn met Bentoniet, een poeder op basis van klei en dus puur natuur.
Belangrijk om te weten is dat Bentoniet aanzienlijk kostbaarder is dan dierlijke producten. Vandaar dat slechts weinig wijnproducenten kiezen voor deze oplossing. Onze wijn, daarentegen, kun je als veganist veilig drinken.

Plastic of glas?

Recycling van plastic is aanzienlijk milieuvriendelijker dan glas

Probleem hierbij is dat: A. De consument liever geen wijn uit een plastic fles wil, en B. Wijn in plastic niet langer dan zes maanden houdbaar is.

Wij ijveren al jarenlang intensief voor de invoering van statiegeld op wijnflessen.
De grootfabrikanten (Heineken, Coca Cola, etc.) en de supermarkten willen er niet aan, maar Je Maintiendrai!

En de wijn? Is die heerlijk, lekker of mwôa?

als het over smaak gaat, heeft iedereen gelijk

Wijn is afhankelijk van smaak. Zowel van de wijn als van de drinker.
De een houdt van hout, de ander van fruit. De een wil jong, de ander oud.
Wij vinfiëren onze wijnen naar onze eigen smaak, want we willen onze wijnen zelf graag en vaak drinken.

La Tulipe
Merlot – Merlot rosé – Chardonnay – Sauvignon blanc
Jonge, fruitige wijnen, gemaakt om direct te drinken.
Meer info ici.

La Tulipe Prestige
Merlot – Sauvignon blanc
Smaakvolle Bordeauxwijnen met een korte houtrijping.
Meer info ici.

Slurp
Rouge – Grenache rosé – Chardonnay – Sauvignon Blanc – Sweet Muscat
Sappige jonge wijnen voor alle dag met een volle smaak en veel drinkplezier. Cliquez ici voor meer info.

Château La Tulipe
Een rijke, houtgerijpte Bordeaux Supérieur met een volle smaak voor de echte wijnkenner. Bekroond met vele medailles.
Cliquez ici voor meer info.

Trois Mille
Een limited edition van een exclusieve wijn. Handgeplukt en direct in eikenhouten Barriques gevinifieerd. Hier produceren we maar 3000 flessen per jaar van; alleen in goede wijnjaren.
Cliquez ici voor meer info.

Kortom: voor iedereen wat, maar het staat je vrij om het niet lekker te vinden. Ga hierover gerust met ons in discussie via zeurenpiepenknorren@tulipe.nl, want als het over smaak gaat, heeft iedereen gelijk.

Onze wijnen zijn puur natuur

geen troep

Onze wijnen zijn puur natuur. Zij bevatten geen chemische kleur- of smaakstoffen, geen gluten, geen smaakversterkers, geen zoetmiddelen, ze zijn niet genetisch gemodificeerd, subsidievrij en er zijn geen dierproeven mee gedaan.

voor iedereen betaalbaar

Duur of goedkoop?

We willen onze wijnen voor iedereen betaalbaar houden. Daarom streven we naar de laagst haalbare prijs zodat we de wijn elk jaar opnieuw zo voordelig mogelijk kunnen aanbieden.
De winst gaat terug in het bedrijf en wordt geïnvesteerd in productverbetering en verdere duurzaamheidsmaatregelen..

Nooit reclame

nooit reclame

In onze Slurp nieuwsbrief zul je nooit worden lastiggevallen met reclame. Behalve onze eigen slurpreclame, natuurlijk. Maar die noemen we liever wijnliefhebbersinformatie.

Het leven is te kort om slechte wijn te drinken