Assemblage jaargang 2012 (met filmpje) 15 maart 2014

chateau
De wijngaard van Château la Tulipe is beplant met vier druivenrassen. De twee belangrijkste zijn Merlot, 75%, en Cabernet sauvignon, 15%.

Merlot is een zachte, vroegrijpe vrouwendruif, befaamd om de fluweelzachte smaak. Haar sap is weelderig, bijna zoet soms. Om haar aroma’s te beschrijven wordt door wijnschrijvers de hele groenteboer plus de bloemist uit de kast getrokken. Ik citeer: ‘Zwarte bessen, frambozen, aardbeien, kersen, viooltjes, bramen, sappige vijgen en donkere pruimen.’ Het is nog net geen porno.

Cabernet is een mannetjesputter; de rouwdouwer onder de druiven. Een druif met haar op z’n tanden en een plaat voor z’n kop. Potig, laat rijp en met een dikke schil. Hij levert een donkerkleurige tanninerijke wijn.
Om die te beschrijven moeten we naar de Primera, want naast zwarte bessen zou hij volgens deskundologen smaken naar: ‘potloodslijpsel, sigarenkistjes, tabak, zoethout en pure chocolade.’

 

kaart
Onze wijngaard is onderverdeeld in zo’n dertig aparte perceeltjes die elk een eigen specifieke smaak geven. De oogst van elk miniwijngaardje rijpt in haar eigen vat. Het wijnjaar 2012 ligt nu opgesloten in dertig vaten. Na zo’n anderhalf jaar rijping, moeten die dertig verschillende smaken worden verenigd tot één wijn.

 

bruno
Yin en Yang, Rolls en Royce, Lennon en McCartney. Door twee verschillende elementen op de juiste wijze samen te voegen, kan iets ontstaan dat de oorsprong ver overstijgt.
Deze synergie geldt ook voor wijn. Wanneer je de goede druivensoorten weet te combineren, resulteert dat in een wijn die rijker van smaak is dan één van die twee afzonderlijk.
Wijn assembleren is een kunst en een felbegeerd kwaliteitskenmerk waarin Frankrijk een rijke geschiedenis heeft.
Sinds de aankoop van mijn château neem ik er zelf aan deel en dat valt niet mee. Het mengen van druivensoorten is een delicaat tovenaarswerk dat jarenlange ervaring en schildpaddengeduld vergt.

 

bb
Je drinkt maar één fles per dag, dus die moet deugen. Met een gerust hart moet je er je geliefde en je allerbeste vrienden mee kunnen verwennen. Daarom moet wijn staan als een huis. Evenals een bouwwerk, moet zij worden geconstrueerd. Daartoe onderzoeken we van elk vat afzonderlijk de bouwstenen: structuur, tannines, zuren, geur, kleur, fruitigheid, complexiteit en smaak.

 

spugen

 

wijzen

 

Filmpje!

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo