Chinezen in Frankrijk (met filmpje) 5 april 2012

chinezen
Daags nadat de rook van de Primeurs is opgetrokken, hervinden wij onszelf in onze keuken met drie levensechte Chinezen. De visitekaartjes zijn aangeboden, wij hebben ze, zoals dat schijnt te horen, met twee handen aangenomen en nu zitten we onwennig tegenover elkaar aan de keukentafel.

 

chinezen
Gelukkig voelen de oosterlingen zich wonderwel snel thuis. Nan Ping heeft nog nooit brood gesneden en ontdoet zich in haar enthousiasme bijna van vijf lelieblanke vingertjes. De hele maaltijd door wordt elke beweging onder verbaasd gekwetter gefotografeerd. Zelfs het ontkurken van een flesje wijn ontspringt de digitale dans niet.

 

eten
Als het evenwel op eten aankomt, ontstaat er verbaasd gemompel, afgewisseld met verstoord gegrom.
Snel schenkt de wijnboer de Grote Leider een glaasje van zijn lievelingsdrank Sprite in.

 

china
In een gewiekste afleidingsmanoeuvre vraagt de wijnboer de Grote Leider om op zijn iPad aan te wijzen waar China eigenlijk ligt. Zodat wijnboerenvriendin Caroline snel de boel kan afruimen en het plateau de fromages kan inlopen.

 

kaas
De kaasplank is een joelend succes. Maar helaas. Deze overwinningsroes is van korte duur: de Grote Leider gaat de châteauwijn proeven. Het gekwetter verstomt. Het gezaghebbende reukorgaan verdwijnt in het glas. Als een aangelijnde jachthond begint de neus aan een snuffelende zoektocht over het oppervlak van de wijn. Met gesloten ogen gaat het glas naar de lippen en met een geluid alsof een gootsteenputje doorloopt, verdwijnt er een miniem slokje in de leidersmond. De wangen bollen zich; vanachter zijn lippen klinkt een gesop alsof de vaatwasser aanslaat.
Dan valt er een dreunende stilte. In angstige spanning blikken zijn assistentes hem naar de ogen. Hoe zal zijn oordeel luiden?
In een bedenkelijke frons trekken zijn wenkbrauwen zich samen. Dan stoot hij enkele korte Chinese klanken uit waarin de wijnboer de termen ‘uil’ en ‘zeik’ meent te herkennen.

 

boekjes
Gelukkig toveren de aardbeienschuimtaart en drie in allerijl uit de kast getrokken wijnboerenboekjes weer een lach op de gezichten.

 

trots
Eens temeer blijkt: de pen is machtiger dan de fles.

Filmpje!

 

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo