Cursus vatenmaken (met filmpje) 5 december 2011

Waar wijnmaken gretig wordt omhuld met de chique geur van exclusiviteit, hoor je over vatenmaken nooit iemand. Terwijl juist dat ambacht een tandenknarsende moeilijkheidsgraad heeft. Hieronder een cursus vatenmaken voor de beginnende tonnelier.

 

duigen
Kies uit de voorraad duigen het aantal voor 1 barrique en leg die naast elkaar op tafel. Onderling hebben zij minuscule verschillen, dus blijf herkiezen en rangschikken tot er een naadloze platte ton op tafel ligt. Plaats de geslecteerde duigen op volgorde tegen een tafel.

 

ringen
Pak een ijzeren ring en zet de duigen daarin rechtop. De duigen willen maar een ding: ratelend op de grond kletteren. Voorkom dit. Hou het nest onwillige wijnplanken met een hand in bedwang en dans er als een ballerina omheen. Geef onderwijl met de zijkant van linkervoet lichte tikjes tegen de onderkant van de ontsnappende duigen.

 

vuur
Schuif de overige 5 ringen over de bovenzijde van de ton en tik die lichtjes vast. Ontsteek een vuur van blokken eikenhout in de tonnenstraktrekmachine en plaats de halfklare ton over de vlammen.

 

vuur
Dwing middels de grijpklauwen van de tonnenstraktrekmachine de onderste duigen van het vat tegen elkaar.

 

slaan
Hamer de zes ringen op hun plek.

 

snippers
Boor een sponning in het vat zodat de wijn er straks in en uit kan.

 

af
Vul het vat met water, zet het onder druk en controleer of het waterdicht is. Brand het stempel van de opdrachtgever erin.

 

Voilà. Totale tijdsduur van de geboorte van een barrique door Vincent Darnajou 1 uur zestien minuten en twaalf seconden.

Bekijk hier de live cursus vatenmaken:

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo