De Taille aka De Snoei 12 december 2012

taille
De 75-jarige Cathie Jung heeft in haar leven slechts één doel: de dunste taille ter wereld. Al sinds 1983 draagt zij daartoe een ijzeren korset, opdat haar leest exact de gewenste 38 centimeter behoudt. Onze Chef des Vignes Régis, heeft deze ambitie niet. Bij het horen van het woord ‘taille’ begrijpt hij slechts één ding…

 

De Snoei (La Taille)
schaar
Nadat in oktober de laatste druif is afgezwaaid richting gistingscuves, laten we de aarde een tijdje op adem komen. Heel even mag de wijngaard zich ontspannen. We hebben immers de druiven, die zij een jaar lang heeft gevoed, wreed aan haar ontrukt. Om haar deze kroostroof te laten begrijpen, mag zij een maand lang uitblazen. Dertig dagen lieten we haar met rust. Niet ploegen, niet snoeien, niet met trekkers over haar heen rijden. Slechts fluisterend passeerden wij de lege wijnvelden. Maar eind november kwamen we terug; de geslepen snoeischaar in de vuist.

 

Begrijpen waarom je druiven moet snoeien

knip
Met snoeien bepaal je de nieuwe oogst. Een wingerd is een wilde liaan. Laat haar vrij en haar uitlopers zullen teugelloos woekeren en zich binnen een jaar verknopen tot een ondoordringbaar oerwoud. Zij zal een macht aan druiven geven, maar allen zullen klein zijn en blaartrekkend zuur. Zij zal een wijn opleveren, louter geschikt om aan de buren te schenken. Het mes erin dus.
Elk jaar opnieuw.

 

De techniek begrijpen

Er zijn allerlei snoeiwijzen, maar wij hanteren de ‘Guyot’. Afhankelijk van het terroir kiezen we voor een Guyot simple of een Guyot double. Hierbij worden alle twijgen van de wijnstok geknipt en laten we er slechts één (simple) of twee (double) zitten.
We selecteren de mooiste tak van het achterliggende jaar en knippen die na de achtste knop af. Daarna wordt hij rondgebogen en vastgeknoopt aan een horizontaal gespannen ijzerdraad. Gegeseld door wind en regen doe je dit achtduizend keer en dan heb je één hectare gesnoeid. One down, 19 to go.
Maar het kan ook anders. Er is een mildere manier dan druivenplanten genadeloos te castreren. Maak van hun kracht, hun zwakte! Creëer zonder bloedvergieten een nieuwe wijnstok.  Marcottage. Deze manier om nieuwe planten te kweken is gratis, veilig en, het in Frankrijk zo populaire, ‘vite fait’. Maar helaas. Marcottage is in Bordeaux… je raadt het al: verboden.

Teneinde e.e.a. te begrijpen: cliquez ici (kies voor het rechter filmpje, de andere is saaai).

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo