De vriendinnendienst: Eric de Suremain 28 mei 2012

De Holbewoner

kurketrekkers
Om onduidelijke redenen heeft de probleemstelling ‘Hoe ontkurk ik een fles wijn’ door de eeuwen heen uitvinders geïnspireerd tot bizarre oplossingen. Bovendien appelleert ontkurken, om eveneens onduidelijke redenen, aan een soort feestwinkelhumor. Dit heeft geleid tot een onafzienbare reeks kurkentrekkers varierend van prima, tot dusdanig niet-werkend dat je haast zou opteren voor bovenstaande kurkermepper.
kurketrekekr De ergste evenwel, de Tokkie onder de kurkentrekkers, door vinologen wel omschreven als ‘de Holbewoner’, zie je hiernaast.

Ziet u hem ooit liggen bij vrienden, collega’s of buren: schroom niet, gris hem weg en werp hem in het vuur. Een prooi voor de vlammen, dit onbegrijpelijke, tandenknarsend onwerkbare non-apparaat.


chateau
Vorige week vroeg vriendin en collega Dominique of we zin hadden om op hun hartverscheurend mooie domaine hun vers gebottelde Monthélie 2010 te komen proeven. Nu maken zij en haar man Eric zo ongeveer de lekkerste Monthélie van Monthélie, dus zaten we al in de auto voordat ze was uitgesproken.
Zes uur later zetten we voet in vijandelijk gebied: de Bourgogne.
Op weg naar de wijnkelder vroeg Dominique of ik haar even wilde helpen; morgenochtend zou er een wijnproeverij plaatsvinden en ter chambrering wilde ze de flessen vast ontkurken.

 

kelder
Ach, die kelder. Als ik ooit dood ga, wil ik daar sterven; meterslange rijen van de fijnste bourgognes. Poezelig van het stof, wachtend om genietend gekust te worden en ziel en inborst te verwarmen met een honingzachte liefdesstroom.

 

kelder
Maar eerst is er werk aan de winkel: tijdens een meningsverschil met hun Renault-tractor heeft Dominique haar arm gebroken. Flessen opentrekken zit er dus voorlopig even niet in en of ik dat voor mijn rekening wil nemen; 120 flessen en 6 magnums. En wát heeft Dominique daartoe klaargelegd? Wát treft mijn oog daar in de mooiste wijnkelder van Monthelie? Wát ligt daar in al zijn afschrikwekkendheid op die ton? Wáármee moet ik 120 flessen bourgogne zien open te klootviolen? Precies! De Holbewoner!!!

 

ilja
Aanvankelijk kan Dominique nog wel lachen om mijn gestuntel met de Tokkie onder de flessentrekkers. Maar alras verstrakt ze. ‘Voorzichtig!’ weergalmt haar stem verschrikt door de gewelven. ‘Dat zijn flessen van 20 euro per stuk!’

 

trekken
Maar dankzij ijzeren wilskracht en tanig doorzetten, schieten we toch heel aardig op en bij het vallen van de nacht is de klus geklaard.

 

adres
En dankzij deze vriendinnendienst verblijft de wijnboer momenteel op de reservebank. Wil je ook een gebroken arm dan is hier het adres. Let wel: heb je een fles van Dominique en Eric de Suremain eenmaal open weten te krijgen, dan proef je een verrukkelijke Monthélie. Biologisch dynamisch gevinifieerd, dus goed voor lichaam en geest.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo