Dieren des velds zingen lof 12 oktober 2016

twijgen
Opgejuind door een iets te copieus besprenkeld voorjaar groeiden de druiventwijgen onstuimig hun vrijheid tegemoet.

 

beestjes
Niettemin geen kwaad woord over dit voorjaar, want tussen de druifjes is het feest: omdat wij onze wijn op biologische wijze produceren, zingen alle wijngaardbewoners de lof van deze lente.

 

beestjes

 

phylo
Druivenstokken zijn net mensen: ze houden van gezelligheid, zijn dol op lekker eten en gaan een drankje op zijn tijd niet uit de weg.
Naast een hele rits andere overeenkomsten, is er nog een: druivenstokken gaan dood. Door een ongeluk met de trekker, door ouderdom, of door een van de vele enge beestjes die het op de druifjes gemunt hebben, de een nog gevaarlijker dan de ander. Maar er is er één die zo gevreesd is, dat wijnboeren zijn naam slechts fluisterend uitspreken.
‘DE VERNIETIGER’, oftewel de Phylloxera Vastatrix. Een zich bliksemsnel verspreidend monstertje dat eind achttienhonderd ongeveer alle wijngaarden van Frankrijk heeft uitgemoord. En niet alleen daar, maar in bijna heel Europa tot in Rusland toe.
Cliquez ici voor dirty details

 

rooien
Dode wijnplanten moeten gerooid. Is dat gebeurd, dan gaan ook de oude steunpaaltjes, de Piquets, eruit zodat er nieuwe ingehamerd kunnen worden.

 

babys
Dan koop je bij de Pépinériste, de druivenplantjeskweker, babyplantjes die je in het voorjaar in de grond zet.

 

plantjes
Behalve als je daar door allerlei obstakels (televisieprogramma’s maken, herschrijven van roman De Vrouwenslagerij) te laat mee bent. Want dan beginnen die eigenwijze babywijnstokjes al te groeien, terwijl ze nog niet eens in de grond staan.
Bovenstaande rakkers zijn inmiddels gepoot en nu is het slechts een kwestie van watergeven, vertroetelen en af en toe een liedje voor ze te zingen.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo