Een wijngaard vol bejaarden – rooien 14 januari 2016

druifs
Wijn wordt gemaakt van druiven. Druiven groeien aan wijnstokken. Wijnstokken vormen samen een wijngaard.

 

stokken
In de winter nadat de wijnstokken ons hun druiven hebben afgestaan, worden zij gesnoeid. Bovenstaande oude knakkers hebben dat al zo vaak ondergaan dat ze de tel zijn kwijtgeraakt. Toch zijn het deze knoestige stammen die ons de lekkerste wijn schenken. Maar door hun hoge leeftijd zien deze honderdjarigen steeds meer op tegen dat meedogenloze amputeren van hun ledematen en zij verzetten zich dan ook met hand en tand.

 

stam
Maar hoe liefdevol we onze dierbare oudgedienden ook tegemoet treden, de een na de ander geeft de geest. Totdat we op een dag niet langer kunnen wegkijken; we moeten de waarheid onder ogen zien: de luttele druppels die deze grijsaards nog uit de aarde weten te zuigen, lonen de moeite niet meer. De oude wijngaard, de Vielle vigne, is aan het einde gekomen van haar levenscyclus. Zij moet gerooid.

 

vigne
Waar eens vogels nestelden, waar bijen zoemden, waar reeën scholen tussen ’t struweel,
gaapt nu stil en leeg het strijdtoneel.

 

haard
Als een gebroken man sloft de wijnboer kasteelwaarts. Natuurlijk, in het voorjaar zal de kaalslag opnieuw worden beplant met jonge babydruifjes. Maar toch… Maar toch… Even aarzelt ’s wijnboerens hand
om een der oudste stammen.
Moet deze wijnstok, na zoveel zomers trouwe dienst,
tot voedsel dienen voor de vlammen?

 

keuken
Met een zucht schuift de kasteelheer achter zijn schrijfgerei en zet zich in de behaaglijk warme kasteelkeuken aan het dichten van een vers over de vergankelijkheid van het bestaan.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo