Hoe overleef ik de leukste Fransman ter wereld 23 juli 2013

superman
Superman kon niet (hij zou trouwens tweede keus zijn geweest) maar monsieur Moreau stond een week na ons smeektelefoontje voor de kasteelpoort. Negentien jaar geleden heeft hij hier met hamer, zaag en potloodje achter het oor de zeven wereldwonderen verricht en nu was hij terug.
Als we op de schemerige kasteelzolder samen de schade in ogenschouw nemen, lacht hij op precies dezelfde manier als negentien jaar geleden: ‘Mwôah, c’est pas méchant,’ en trekt zijn duimstok.

 

uitladen
Reeds zes weken later (razendsnel voor een Franse aannemer) pruttelt monsieur Moreau’s vrachtwagentje de binnenplaats op. Maar twee dingen zijn veranderd: de grote kleine man nadert de zeventig en laat het sjouwen graag aan anderen over, plus nog een tweede aspect dat later aan bod zal komen.

 

dragen
‘Haha,’ lacht monsieur Moreau tegen wijnreus Régis. ‘Je lijkt Jezus wel, die zijn eigen kruis gaat timmeren! En met die vleugels op je rug kun je zo ten hemel varen.’
Een actie die gezien Régis’ lichaamsomvang geen geringe prestatie zou zijn.

 

steiger
Binnen wordt een steiger gebouwd, buiten hanteert de meesteraannemer met chirurgische precisie de motorzaag.

 

zolder
Nadat de wijnboer zich ervan heeft vergewist dat al het zware werk is gedaan, betreedt hij het strijdtoneel en biedt lafhartig aan of hij ‘misschien ergens mee kan helpen’. Monsieur Moreau moet er smakelijk om lachen. ‘Kan iemand deze man hier weghalen?!’ Dan strijkt hij zijn hand over zijn hart: de wijnboer mag beneden weggeworpen stukjes afvalhout verzamelen.

 

Nauwelijks twee dagen later is de hele monsterklus geklaard. De herstelde kasteelzolder kan er weer tweehonderd jaar tegen. Nu dient de tweede verandering rond monsieur Moreau zich aan. Vanwege het feit dat hij ‘En retraite’ is, ziet hij de factuur graag voldaan buiten het oog van de fiscus.
2CV
Al vroeg in de ochtend spoedt de wijnboer zich naar Choussiseul-les-deux-Ponts, de woonplaats van zijn geliefde aannemer. Nadat hij een van de hem immer achtervolgende uitzinnige wijnboerengroupies van zich heeft weten af te schudden, begeeft hij zich naar de afgesproken plaats. Verlicht door een hemelse stralenbundel van de Église de Sainte-Madeleine zal daar de overdracht plaatsvinden.

 

betalen
Een doos wettig Frans betaalmiddel vergezeld van een bescheiden enveloppe verwisselen van eigenaar; partijen zijn tevreden. Maar als de overmoedig geworden wijnboer monsieur Moreau voorstelt om volgende week de belendende kasteelzolder te komen herstellen, proest de aannemer het uit. ‘Non merci, chef. Voor deze zomer ben ik uitgewerkt. Kom na de wijnoogst nog maar ‘ns terug…’

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo