Kampioenschap stokbroodbakken 10 maart 2014

1+1=3

 

boulangerie
Fransen kunnen niet zonder stokbrood. Begin vorige eeuw verorberde een beetje Fransman er drie per dag. Tegenwoordig doet men het wat rustiger aan, maar die 66 miljoen Fransen eten samen altijd nog zeven miljoen kilometer stokbrood per jaar op.

 

napoleon Stokbrood is uitgevonden op bevel van Napoleon. ‘Merde!’ viel de keizer uit tegen zijn keukenmeester. ‘Honderdduizend man heb ik op de been. Die moeten allemaal eten. Elke dag opnieuw. Maar die karrenvrachten ronde broden die we bij elke veldtocht mee moeten slepen, gek word ik daarvan! Kan dat niet anders?!’
Keukenmeester Jean-François bakte daarop zijn broden in de vorm van een stok. Zodat iedere soldaat zijn eigen brood in een broodschede aan zijn riem kon meedragen.

 

arbeiders Voor het onstaan van de baguette zijn overigens meerdere verklaringen, waarvan ik deze de mooiste vind:

Ten behoeve van de ondergrondse werkzaamheden voor de bouw van de Métro in Parijs werden groepen arbeiders uit alle streken van Frankrijk geronseld. Licht ontvlambare rabouwen, met het mes los in de zak. Destijds een accessoire waarzonder geen mens van huis ging; waar anders moest je de steenharde ronde broden mee aan plakken krijgen.
Helaas sneden de metrogravers, tijdens de gevechten die regelmatig onderling uitbraken, met diezelfde messen ook elkaar aan plakken. Iets wat de vordering van de metrobouw niet bespoedigde.

Dan volgt een mooi staaltje probleemoplossend denken: Ingenieur Fulgence Bienvenue verbood niet het bezit van messen, maar vroeg een bakker om brood te bakken dat je kon breken, zodat de messen in de bestekla konden blijven.
Om die reden snijden puristen een baguette nooit met een mes, maar breken het in stukken, zoals dat ooit is bedoeld.

 

nummer
In Frankrijk is een perfect gebakken stokbrood een zaak van staatsbelang.
Zo streden onlangs de 187 beste bakkers van Parijs om de ‘Grand Prix de la Meilleure Baguette’.
Vijftig van hen werden er direct uitgebonjourd. Het brood dat zij bakten was te kort, of te lang, te dik of te dun. Dat soort dingen luistert nauw en Fransen zijn daar onverbiddelijk in. Af door de zijdeur dus.

 

regels

 

jury
Een vijftienkoppige jury beoordeelde de stokbroden op smaak, geur, knapperigheid en uiterlijk.

 

winnaars

 

Het kampioenschap stokbroodbakken werd gewonnen door de 24-jarige Antonio Teixeira. Naast de erepalm en 4000 euro, mag hij een jaar lang de baguettes leveren aan het ‘Palais de l’Elysée’, het Franse regeringspaleis. U vermoedde het wellicht al door de naam, maar Antonio Teixeira, de beste stokbroodbakker van Parijs (en dus van Frankrijk) is een Portugees. Ook de winnaar van het jaar daarvoor kwam niet uit Frankrijk. Ridha Khadher vertrok op vijftienjarige leeftijd uit Tunesië om in Frankrijk het bakkersvak te leren. Voilà, een staaltje 1 + 1 = 3. Voeg aan stokbrooddeeg een portie wilskracht toe en je kunt als Portugees, als Tunesiër of als wat dan ook, 66 miljoen Fransen verslaan.

 

Adresse: Antonio Teixeira, ‘Aux délices du palais’, 60 boulevard Brune, 14e arr. Paris
Adresse: Ridha Khadher, ‘Au Paradis du Gourmand’, 156 rue Raymond Losserand, 14e arr. Paris

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo