Le Piano à Bretelles (met filmpje) 31 augustus 2013

meisje Gelukkig brengt lucht ons meer dan alleen Jeu de Boulesballen.
Een accordeon bijvoorbeeld, produceert geluid als je de lucht in het instrument samenperst met de balg. Wanneer je tegelijkertijd een toets indrukt, stroomt die lucht langs de metalen tongetjes in de klankkast, die gaan trillen en voilà: Musique!Er is geen muziekinstrument dat mij meer weet te ontroeren. Dat komt omdat Franse accordeons registers gebruiken met drie tongen per toon.
Die verschillen een beetje in hoogte, waardoor de toon gaat zweven. Dat is dat hartverscheurend mooie geluid, die diep weemoedige klank, waardoor je bij het horen van slechts één accordeontoon, direct langs een oud vissershaventje loopt, op een winderig perron een verloren liefde uitzwaait of rond een kampvuur zigeunergoulash eet met veertig rovers.

 

posters
In Frankrijk blijft accordeonmuziek onverminderd populair. Veelvuldig worden er ‘Thé dansants’ mee georganiseerd (die, gelet op het consumptiepatroon van de deelnemenden, overigens beter ‘Vin dansant’ genoemd kunnen worden). Met enige moeite kun je zelfs wereldkampioen accordeonspelen worden, zoals Félicien Brut.

 

bord
Een beetje wijnboer gaat een internationaal festival van vrouwelijke accordeonnistes dan ook zeker niet uit de weg. Al vroeg verdringen zich de eerste accordeofiele Die Hards zich voor de ingang. De festival-organisatie is op het ergste voorbereid en heeft zich verzekerd van speciale apparatuur om iets te enthousiaste headbangers zonodig weer wakker te vibreren.

 

dresscode
De voorgeschreven kledingcode is ‘Tenue de village’. Gelukkig maar, want nu hoeft de kasteelheer zich niet te generen voor zijn rommelige verschijning.

 

kassa
Bij het ontwaren van de entreeprijs deinst de wijnboer beduusd achteruit. Maar verleid door de verlokkende accordeonklanken streelt hij zijn hand over zijn beurs en betreedt de feestzaal.

 

rolstoel
Binnen wordt de danslustige druivenridder pardoes van de sokken gereden door een aanstormende snelheidsduivel. Maar dankzij het onverstoorbaar doormusicerende ‘Orchestre Alain Michel’ (Tel. 0553819358), dat het voorprogramma verzorgt, is hij al snel over zijn grootste schrik heen.

 

dansvloer
Maar ondanks dat de wijnboer dagelijks vele uren voor de spiegel doorbrengt, blijkt hij als danspartner weinig aftrek te vinden. Liever nog opteren de dames voor een ‘paso solo’ dan zich voor het karretje te laten spannen van de ijverig flirtende wijnfluisteraar.

 

CDs
Nog een stiefkwartiertje lang blijft de teleurgestelde flessentrekker voor muurbloempje spelen. Dan besluit hij de aanvang van het ‘Festival International Feminin d’Accordeons’ niet af te wachten. Met een troost-cd in zijn binnenzak en een illusie armer verlaat hij de festivalzaal.

Bekijk hieronder het filmpje en beleef dit alles mee:

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo