Mise en Bouteille au Château (met filmpje) 10 juni 2013

‘Mis en bouteille’ op een wijnetiket wekt de indruk dat het bewuste château over een eigen bottelinglijn beschikt. Maar een dergelijke luxe is alleen Grand Cru’s gegeven. Zo’n peperdure installatie, slechts één keer per jaar in gebruik, is voor een kleine wijnboer geen vruchtbare investering. De meeste wijnchateaus werken met een rijdende bottelfabriek.
wagen
Op de ochtend van de 3e juni, om 07.02 wordt het château bezet door een pantserdivisie van Embouteillage Baylet. Het oude kasteel wordt geheel aan het oog onttrokken door een uitklapbare wijnfabriek en een torenhoge muur van lege flessen.

 

caro
Bottelkolonnes rukken op kasteelwaarts, maar ondanks het vroege uur staat wijnboerenminnares Caroline paraat. Onbevreesd begeeft zij zich in het zenuwcentrum van de binnenvallers om hun manoeuvres haarscherp vast te leggen.

 

slangen
Slangen worden uitgerold en vastgekoppeld aan de Cuves waarin onze winnende liefdesbaby wacht.

 

dozen
Om 8.49 is de mobiele botteleenheid aanvalsgereed. Nu is het wachten op de komst van divisiegeneraal Jean-Claude. In het prille zonlicht reikhalzen de lege flessen zich verwachtingsvol uit hun verpakking. ‘Mogen wij al vol?’
Hier en daar heeft zich een lege doos uit de massa naar voren gebigd: “‘Mag ik eerst?’

 

heftruck
Als de knikkebollende vorkheftruckchauffeur Luigi op het punt staat in slaap te vallen, knerpt het kasteelgrind onder de banden van bottelcommandant Jean-Claude. Onder zijn manschappen gaat een aarzelend applausje op.

 

start
‘À l’Attaque!’ Jean-Claude geeft het signaal voor de aanval. Hij is belast met het vullen van de eerste tranche flessen. Die moet gesteld zijn in het grondtal van het hexadecimale talstelsel dat, naast het binaire talstelsel, ook een grote rol speelt in de technische informatica.

 

kapot
Maar helaas. Meteen na de eerste 16 flessen klinkt er een alarmkreet. Stop! Het palletje van het nippeltje van het schroefje van het dozendoorrolsysteem blijkt uitgelubberd.

 

vrowu
Flessenpoester Martine vindt het niet erg; kan ze tenminste even lekker genieten van Johnny Halliday op haar earphones. Wrevelig blikt Jean-Claude neer op zijn geknielde collega’s. ‘Kunnen we nou eindelijk?!’

 

flessen
De machine slaat aan, de vertrouwde rammelsymfonie begint. Maar niet voor lang. 230 flessen later begeeft het ringetje van het moertje van het schroefje van de plakbandrolverdeler het.

 

wachten
Dromerig uitkijkend over de weidse tuin van het middeleeuwse sprookjeskasteel, neuriet Martine mee met de muziek. ‘Pour moi la vie va commencer…’ Maar is dat eigenlijk wel zo? De zakken met kasteelkurken zijn in slaap gevallen. Boven hun hoofd staan de flessen bevroren in hun beweging.

 

capsules
‘Ha!’ denken de capsules. ‘Nog even snel een kleurtje op doen!’ en wentelen zich behaaglijk naar de zon. De technische ploeg schroeft naarstig door. Volgens het Franse principe dat de een zegt hoe het moet en de ander dat vervolgens niet doet.

 

heftruck
Vorkheftruckchauffeur Luigi begint aan zijn 3478e spelletje Angry Birds. Angstvallig klemt de wijnboer fles nr. 000001 tegen zijn borst, als een moeder haar eerstgeborene.
Niettemin duurt het wachten lang.

 

druk
Dan kondigt een donderend gebrul de komst van bedrijfsleider Paul aan. ‘Is de flesdruk al gemeten?’ buldert hij terwijl hij met grote stappen het strijdtoneel op banjert. Sidderend van angst toont botteladjudant Jean-Marie de uitkomst: een druk van 11.9.

 

kurk
‘Dat zegt me niks!’ blaft de vertoornde châteaumanager. ‘Minimaal twaalf flessen wil ik zien! En vlug een beetje!’ De flesdruk blijkt in orde. Maar juist als de bottelmachine op het punt staat gereactiveerd te worden, slaakt de wijnboer een kreet van ontzetting. ‘Het wapen op de kurk! De châteaunaam staat er niet in!!!’

 

ilja paul
Terwijl de wijnboer de tranen van zijn verweerde wangen veegt, belt een bezorgde Paul in vloeiend Portugees met de gazastrook van de Eurozone. De volgende dag reeds arriveren 86.827 kakelverse kurken. Nu moeten de kartonnen dozen wijken voor een spoedopdracht van de Wijnbeurs. Om 9.00 arriveert een goed getrainde SWAT wijnkistdichttimmerdivisie.

 

stuk
Helaas kan er niet worden aangevangen. Het warteltje van het schijfje van het boortje van de kistdichtspijkermachine lijkt weigerachtig. Via een directe straalverbinding met het hoofdkwartier voert wijnkistgynaecoloog Jean-François een kijkoperatie uit. ‘Ça Marche!’ brult Jean-Claude na anderhalf uur. ‘Alle hens aan de band!’ Maar voordat hij op de rode knop kan drukken, schiet de wijnboer naar voren. ‘De inlegkaarten!’ hijgt hij beangst. ‘Ik zie geen inlegkaarten!’

 

bellen
‘Die hadden hier een maand geleden al zullen zijn! Waar hebben we die ook alweer laten drukken?’ Haastig belt Maître de chai Philippe met de drukker.

 

kaarten
Anderhalf uur later heeft de drukker het drukwerk persoonlijk en per Deux Cheveaux aangeleverd.
We kunnen beginnen.
De machine wordt gestart en omzichtig worden de kisten gevuld met perfect geslaagde flessen Château la Tulipe de Garde 2011.

 

dicht
Inclusief per Lelijke Eend aangeleverde inlegkaarten.

 

pallet
Juist als de wijnboer tevreden vaststelt dat zijn wijnkelder zich niet onaardig begint te vullen, klinkt er een oorsplijtende Tarzankreet. ‘Les Etiquettes!!!’
Andermaal valt de machine stil. Hoofdschuddend halen Eline en Joëlle een aantal reeds geëtiketteerde flessen terug van de band. Er is verschil geconstateerd tussen de opplakhoogte van de achteretiketten ten opzichte van het vooretiket.

 

etikets
Etikettendeskundoloog Jean-François regelt het loopwerk van de draaibankrol opnieuw in. Een precies en langdurig klusje.
Uit verveling geeft vorkheftruckchauffeur Luigi een demonstratie blind achteruitrijden op twee wielen.

 

af
Maar als de zon aan haar reis terug begint, is de flessenmuur geslecht. De laatste 600 worden gevuld en gekist.

 

pad
Alsof de duivel hen op de wielen zit, pakt de bottelkolonne zijn biezen. Elkaar op het hobbelige kasteelpad nog levensgevaarlijk inhalend, racen zij huiswaarts.

 

klaar
Eindelijk. Iedereen is weg. Er valt een stilte over het kasteel alsof duizend vogels tegelijk zwijgen.

 

P+i
‘Hoera!’ juicht Philippe. ‘Kijk ‘ns: precies genoeg kurken besteld. We hebben er maar vier over!’ Gesloopt en gebroken duwt de wijnboer de kasteelpoort achter zich in het slot. De taak is volbracht. De oogst is gebotteld, de wijn zit in de fles. Nu kan de wijnboer zijn Focus verleggen. Met een gerust hart richt hij de gebundelde straal van zijn ambities op een nieuw doel: een lekker ijskoud biertje.

 

Bekijk hier een geromantiseerde versie van de Mise en Bouteille:

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo