De vrouwenslagerij – volledig herzien 1 juni 2016

In 2012 verscheen De Vrouwenslagerij van Ilja Gort, een boek dat in een recordtijd werd geschreven. Na verloop van tijd was het boek een tijdlang niet verkrijgbaar omdat hij bij herlezing vond dat het boek wel grondig herzien moest worden, te snel geschreven.
Nu, vier jaar later, is daar de totaal gereviseerde heruitgave van De Vrouwenslagerij.
Beter – mooier – en bovendien een stuk goedkoper: €12,50.

Waar ging het ook alweer over?

Als de enige slager in een Frans dorp plotseling sterft, nemen zijn dochter en haar nietsnuttige man de zaak over. Dit is het begin van een reeks dramatische gebeurtenissen, lugubere incidenten en romantische misverstanden die het leven in het dorpje voorgoed veranderen.

Op Roald Dahl-achtige wijze beschrijft Ilja Gort wat er gebeurt als vier vrouwen het recht in eigen hand nemen.
Deze met vaart geschreven roman ontroert en weet ook de lachspieren te prikkelen.
Verscheen in juni bij SLURP Publishers

 

Filmpje!

Bestel nu een gesigneerd exemplaar van De Vrouwenslagerij. Herfstboek van de maand.

Cliquez ici!


 

Ilja Gort: ‘Kill your Darlings.’

“Wij eten dieren.
Om dat te doen, moeten die eerst dood. Dat is geen prettig beeld. Daarom wordt alles wat met slachten te maken heeft zorgvuldig verborgen. Dood bestaat niet.
Vlees is een lapje non-descripte materie in een piepschuimen bakje, niet een afgehakt lichaamsdeel van een ademend wezen.
Het dier dat voor dat vlees is gestorven, is nergens te bekennen. Consumptiedieren
(zo heet dat echt) worden weggestopt in consumptiedierfabrieken ver buiten de bebouwde kom, waar ze met duizenden tegelijk worden gedood om te belanden in het koelvak de supermarkt.
Hierdoor is de bizarre situatie ontstaan dat mensen dagelijks vlees eten, maar tegen het doden van dieren zijn. Een Nederlandse slagerij is een delicatessenwinkel zonder het geringste vermoeden van dierenbestaan.
Loop evenwel in Frankrijk een slagerswinkel binnen en je stapt in een parallelle wereld van bloed en botten. Doorgezaagde koeien, gevilde varkens en bakken vol ingewanden. Voor je ogen vervlecht het leven zich met de dood. Mannen en vrouwen in roodbespatte witte jassen snijden en hakken er vrolijk op los alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.Een paar jaar terug besloten we na de oogst tot een korte wandelvakantie. We belandden in een klein dorpje, diep verstopt in de Franse Pyreneeën. Het bestond uit een handjevol huizen, een pleintje, een bar en twee winkels. Boucherie, meldde een van de twee winkels.
Ik duwde de deur open stapte mijn nieuwe boek binnen.
In de slagerij vol opengesneden karkassen, waar het leven nog maar net uit was, klonk muziek; Message in a Bottle, van the Police, tamelijk luid.
Achter de toonbank, aan het eind van de winkel, stond een viertal vrouwen in witte slagersjassen te snijden en te hakken. Alle vier bewogen ze, ieder op haar eigen manier, ritmisch op de beat van de muziek. Ze lachten, zongen af en toe een tekstregel mee en voerden onderwijl geanimeerde gesprekken met de klanten.
Terwijl de dorpelingen op hun beurt wachtten werd er gepraat, gelachen en meegeneuried met de Police. Tijd was daarbij een factor die geen rol leek te spelen.Ik voelde het: ik sta met twee benen in een nieuwe roman. Of wordt het een thriller?Hoe dan ook, alles was er; de hoofdpersonen, de winkel, het leven en de dood. Ik hoefde het alleen nog maar op te schrijven.
Maar alvorens daaraan te beginnen, heb ik eerst een week lang stage gelopen in een slagerij. Dat was niet prettig, zeker niet voor een vegetariër zoals ik, maar het heeft me enorm geholpen. Ik wilde geen mopperig anti-vlees-boek schrijven, maar een vitale roman over vier vrouwen die met natuurlijke vanzelfsprekendheid omgaan met slachten. In een situatie waarin dieren, hoe gek dat ook klinkt, met liefde worden gedood.
Maar tevens wilde ik voedsel weer zichtbaar maken, zoals je dat in Franse dorpjes overal tegenkomt.In deze roman passen de vier levenslustige slageressen hun vakvrouwschap uiteindelijk toe om hun huwelijksproblemen op een beslissende manier op te lossen. Daarbij maken zij zich schuldig aan ongeoorloofde praktijken.
Maar ja, hoe schuldig ben je, als de omstandigheden je geen alternatief laten en er niets anders opzit dan je darlings te killen?”

handtek

 

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo