Nieuwe wijn: een planeet uit haar baan duwen 1 december 2016

gravure

 

kelder
Al meer dan zeshonderd jaar wordt er op Château la Tulipe wijn gemaakt. Eeuwenlang is dat gegaan zoals dat hier in de streek traditioneel is: dikke, bloedrode wijn, die in schimmelige kelders langdurig moet rijpen op vaten van eikenhout.

 

bouwput
Toen ik zo’n jaar of twintig geleden dit château tot het mijne maakte, ging het roer om. Ik wilde de beste bordeaux van Bordeaux maken, zonder dat ik ook maar het begin van een idee had wat dit zou vergen.
Ik werkte dag en nacht en investeerde elke cent in deze nevelige droom.

 

davidpaul

Samen met bedrijfsleider Paul en de Australische winemaker David zetten we koers naar een onzichtbare stip aan de horizon. Een reis die vele jaren duurde: wijngaarden integraal rooien en omploegen, nieuwe stokken planten, afwachten tot daar eindelijk bruikbare wijndruiven aan groeien.’s Nachts geen oog dicht doen, hopen dat ziektes, hagelstormen en misoogsten ons bespaard blijven. Jaar na jaar leden we verlies, maar stijfkoppig bleef ik karrenvrachten geld storten in dat bodemloze zwarte gat dat Château heette.

 

trekker
dingen
davidpaul
medailles
Maar het is gelukt. Onze wijn wordt alom geprezen en we winnen de hoogst denkbare onderscheidingen.
We kunnen achterover leunen.

 

Bloed

ilja klaas

Maar evenals bloed, kruipt wijn waar het niet gaan kan.
Mijn zoon Klaas is opgegroeid op dit château. Vanaf zijn zesde hielp hij mee met druivenplukken, op zijn zevende klom hij over de wijnvaten en op zijn tiende reed hij in de Méhari de wijnboerenlunch naar onze mannen en vrouwen onderaan de heuvel. Het leven met de natuur, de wijn en de mensen die haar tot stand brengen heeft hij via de zuigfles ingeslurpt.
Toch was ik verrast toen hij, nadat hij zijn studie in London had voltooid, terugkeerde naar Bordeaux om op het Château te gaan wonen en werken. Vanaf die dag werd alles anders.

We besloten onze horizon te verbreden en samen gingen we op reis. We dronken onbekende wijnen uit verre streken. Wijnen die anders waren dan die van ons. Wijnen die smaakten naar dikke bosbessen en naar roze framboosjes. Wijnen waarin je zowel het briesen van wilde paarden kon horen als het knabbelen van jonge konijntjes. Wijnen waarin je de zon zag opgaan en een vlucht sneeuwganzen zag overvliegen.
Thuisgekomen besloten we dat het tijd was voor een omwenteling.

 

Een planeet uit haar baan duwen

Ik kan je zeggen, een planeet uit haar baan duwen is makkelijker.
Een wijngaard is een levend organisme, koppig als een kudde ezels, en haar reacties zijn even nuffig als onvoorspelbaar.
Zelfs de kleinste verandering ondergaat zij met tegenzin en dient centimeter voor centimeter begeleid en bevochten.
En geduld moet je hebben, scheepsladingen met geduld. Want een nieuw geplante wijngaard is pas na vele jaren bereid een paar bruikbare druiven af te staan.
We kochten de wijngaarden van de buurman erbij, plantten andere druivenrassen aan, installeerden nieuwe apparatuur en maakten de vatenmakers van Saint-Émilion tot de rijksten van het dorp.
En, misschien wel het belangrijkste, we slaagden erin om al onze wijngaarden 100% duurzaam te krijgen.

Het resultaat?

klaas ilja
Dit jaar presenteren Klaas en ik onze eerste gezamenlijke wijn: CHATEAU la Tulipe. Gemaakt van roomzachte Merlotdruiven en geheimzinnig-donkere Cabernet Sauvignon, die de aaibaarheid van een edelknaap verenigen met de slagkracht van een gladiator. Diep donkerrode avondwijn, zacht als een babyhamsterbuikje en voluptueus als het decolleté van een operazangeres.

 


Kunnen alleen wijnkenners zo’n wijn waarderen?

Neen. Iedereen kan genieten van deze wijn. Neem één slok en je wordt meegesleurd in een wervelwind van emoties. Je proeft liefde, de schelpen in de wijngaard en de zon in de zee.
Neem nog een slok en je voelt je een zeemeermin die zich, liggend op haar rug, laat meevoeren in de tropische golfstroom.
Na een derde slok ben je als Socrates, mijmerend in de koelte van een marmeren zuilengang in het Parthenon. Kwinkslagen, geestige one-liners en wijze woorden rollen als parels van je tong, vrouwen en mannen hangen smachtend aan je lippen. Meer! Meer!

 

En nu?
Het liefst zou ik onze CHATEAU 2015 helemaal niet verkopen. De wijn is namelijk zo verslavend lekker, dat ik elke fles zou willen koesteren aan mijn borst. Samen met mijn geliefde zou ik elke avond één zo’n heerlijke bouteille tot de laatste druppel uitwringen. Hmmm…
Maar helaas, that goes not. Splinter moet door de winter en mijn wijnboeren-eergevoel wil gestreeld, dus sta ik grootmoedig het leeuwendeel van onze wijnschat af.

Wat kost zo’n fles?

Tja, moeilijk. Liefde is immers niet in geld uit te drukken.
Als het om gevoelswaarde ging, zou het een bedrag van zeker zes cijfers worden. Want wat kost twee jaar lang minutieuze mantelzorg aan 100.000 druivenstokken? Wat kost een vijftig jaar oude eikenboom waarvan een kundige tonnelier de vaten heeft getimmerd waarin deze topwijn elf maanden heeft gerust? Wat kost de oogst van een jaar dat door kenners wordt beoordeeld als het beste wijnjaar van de eeuw?

Ter vergelijking: de gemiddelde prijs die een Hollander uitgeeft voor een fles wijn is € 3,44 (ja, je leest het goed: € 3,44!)
Dus hier ligt een kans! Een kans voor jou. Nu kun je de hele wereld laten zien dat jij groots en meeslepend wilt leven. Dat jij geen minkukel bent die de allergoedkoopste meuk uit het onderste schap trekt.
Besef dat je met het kopen van een fles CHATEAU niet alleen eigenaar wordt van een fles fantastische wijn, maar dat je ook laat zien dat je iemand bent van internationale allure. Een kruising tussen Benedict Cumberbatch en Johan Cruijff. Of van Lara Croft en Carice van Houten.

Dus kom op! Trek met zwier je knip, leg een tientje neer en koop een fles échte wijn. Of beter nog zes flessen, want dan krijg je 10% korting plus een gratis kattendoos.

kattendoos

fles
Verkrijgbaar bij de betere Albert Heijn, cliquez ici voor de winkellijst.
Als de wijn er niet is: vraag ernaar bij de filiaalchef, hij kan de wijn voor je bestellen.
Bestel je via ah.nl een hele doos, dan krijg je 10% korting, cliquez ici.
Laat ons weten wat je van deze wijn vindt: [email protected]Wil je deze wijn als één der eersten proeven? Kom naar het Allerhande Kerstfestival, op 9/10/11 december in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Cliquez ici voor meer info. En neem je moeder mee.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo