Oogst 2010 22 oktober 2010

Wat wordt 2010 voor een jaar?

Nadat de aanvangsdatum van de oogst 3 keer was verschoven en 3 keer weer teruggeschoven, begonnen we op een zonovergoten maandagochtend 27 september om 8.00 uur.

meidendied
Maar een dag daarvoor hadden de eerste pluklustige Hollanders zich al op klapstoelen voor de kasteelpoort geïnstalleerd.
Één van de opgetrommelde wijnliefhebbers was zelfs zó enthousiast, dat hij vanuit Den Haag naar Bordeaux kwam fietsen om de eerste merlotdruiven van de struiken te knippen. Lichte schaduwzijde aan deze buitenissige transportkeuze was, dat hij, wegens zekere blaren op zekere plaats, niet zittend aan het welkomstdiner kon deelnemen.

 

weinig
De voorspellingen waren slecht tot desastreus geweest: door een vroege vruchtzetting, had in het voorjaar een onverwachts invallende koudegolf een groot aantal babydruifjes meedogenloos geaborteerd. Volgens de specialisten zouden we daardoor dit jaar zo’n 30% minder druiven oogsten. Omdat wij onze wijn op biologische wijze produceren, werden die schaarse druiven dan ook nog eens opgegeten daar allerlei haar- en veerwild.

 

emmer
Op sommige plekken leverde een kwartier oogsten slechts een half emmertje druiven op. Maar onze mannen in het veld wisten wel beter. ‘Niks aan de poot. Dit wordt une belle recolte,’ verzekerde wijnreus Régis ons. En hij had gelijk.

 

druifs
Door de prachtige, vrijwel regenloze, nazomer waren de druiven weliswaar kleiner dan anders; een dikke schil en weinig sap, maar ze waren donker, bijna zwart van kleur en superrijp. Ze smaakten zoet als honing, alsof de zomerzon op je lippen landde.

 

caromannen
Bovendien bleek in een aantal percelen van schaarste in het geheel geen sprake. Zodat de plukkratten opeens niet aan te slepen waren en onze Grape Angels extra baantjes moesten trekken.

 

paul
Bedrijfsleider en steun & toeverlaat Paul kon dan ook tevreden lachend met de boekhouder bellen. Biologisch boeren heeft nadelen (zeker volgens voornoemde boekhouder) maar ook voordelen: eten en drinken tegelijk! Rode bordeaux met verse wijngaardslakken.

 

tonnen
Door deze voorspoedige ontwikkeling konden we ook weer verder met de vinification intégrale, het experiment van onze oenologue Michel Rolland.
Nadat de druiven handmatig zijn ontsteeld en van ongerechtigheden ontdaan, gaan zij in een vat van nieuw Frans eikenhout. Teneinde zoveel mogelijk fruit in de smaak van de wijn te concentreren, wordt het gistingsproces door middel van droogijs uitgesteld.

Voor techno-info over droogijs, cliquez ici.

 

table
Als het vat is volgedruifd, gaat het lid erop.

 

philippe
Vervolgens wordt de deksel vastgeklonken door maître de chai Philippe, die zich heeft ontwikkeld tot een bekwaam privé-tonnelier.

 

zwemmen
Als de dag ten einde liep, restte er, alvorens het apéro aanving, nog voldoende tijd voor culturele activiteiten.

 

spit
Kasteelkok Bernard bereidde zijn specialiteit: vegetarisch lam aan het spit.

 

eten
De diners waren welvoorzien en vanzelfsprekenderwijs besprenkeld met een bescheiden flesje wijn.

 

feest
Toen de boeren in de omliggende wijndorpjes reeds lang op een oor lagen, dansten, lachten en zongen de Nederlandse plukkers en pluksters onder de sterren tot het bleke licht van de maan vervaagde en de vogels hun eerste voorzichtige ochtendriedels lieten horen.

Cliquez ici voor een dag-tot-dagverslag van deze twee weken vendanges.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo