Oogst 2013 (met filmpje) 13 oktober 2013

Een veel te nat voorjaar gecombineerd met een hagelbui die de aanvalskracht had van een eskadron Joint Strike Fighters, hadden ervoor gezorgd dat de druiven in deplorabele staat waren geraakt. Wijnmakend Frankrijk stond op z’n kop. De oogst was mislukt! Subisidies! De noodtoestand moest worden afgekondigd!
hagel
Beangst voor een fatale afloop oogstten veel wijnboeren in de Bordeauxstreek al eind september wat er nog te oogsten viel. Maar wij niet. Onze druifjes waren de hageldans ontsprongen. Ze hingen er bij als paarse pareltjes en dus overtuigde oenoloog Michel Rolland ons, om tot het laatste moment te wachten met oogsten en de druiven te laten profiteren van de allerlaatste zonnestralen, zodat ze op hun rijpst het vat in zouden gaan.

 

croissant
Als we begin oktober starten met de oogst, is het prachtig weer. We moeten een ploeg doorgewinterde lockale druivenplukkers in het gareel zien te houden, dus heeft de dorpsbakker om ons extra kracht te geven, viagra in de croissants gedaan.

 

yvette
Wat we binnenhalen is, geheel tegen de verwachtingen in, van uitstekende kwaliteit. De druiven zien eruit alsof ze op de foto moeten.

 

glas
Voilà! Het eerste glas! De Château la Tulipe rouge 2013 is geboren! Rouge? Ja, rouge. Want tijdens het gistingsproces wordt de witte jus langzaam rood gekleurd door de druivenschillen. Eerst wit, dan roze en dan bordeauxrood. In tegenstelling tot de tranentrekkende oogstberichten blijkt de eerste wijn van het jaar om te zoenen zo lekker.

 

paul

Drie dagen lang plukken we met een ploeg lokale plukkers, en we halen mooie, rijpe druiven binnen. Maar als we een ander deel van de wijngaard bereiken, ‘La Côte’ genaamd, blijken de druiven daar van geheel andere orde. Tot overmaat van ramp slaat het weer plotseling om.
Met kenmerkend Frans temperament geeft bedrijfsleider Paul de lengte aan van het aantal cijfers dat ons banksaldo nu in het rood zal belanden.

caro
Als een gebroken man zoekt de wijnboer steun bij een tractor (die evenals hij ook hard aan vernieuwing toe is). Zelfs de aanblik van de immer goedgemutste wijnboerenminnares, die met een kratje druifjes uit de druivenvelden komt, kan zijn zwartgallige geest niet meer uit het moeras der wanhoop trekken.

 

ilja
‘Gooi maar weg!’ zucht de moedeloze sapman. ‘We hebben te lang met oogsten gewacht. De druiven zijn gaan schimmelen…’

 

druifs

Maar dan komt Paul in het geweer.
‘Non, Ilja!’ bast zijn gezaghebbende tenor. ‘Dit is pourriture noble! De goede schimmel! In de Sauternes zouden ze hier een moord voor doen. Deze schimmel, de Botyritis cinera, vervangt met zijn sporen de structuur van de druif door mini-paddenstoeltjes die dol zijn op druivensap. Zij slurpen het zuur en het water uit de druif. Die droogt daardoor in totdat hij alleen nog maar honingzoet sap bevat. Dit is het beste wat ons had kunnen overkomen!’
‘Maar wordt onze wijn dat niet te zoet?’ stamelt de onthutste kasteelheer.
‘Integendeel! Voor ons wordt dit een geweldig goed wijnjaar! Dankzij deze honingzoete druiven kunnen we een assemblage maken waarbij we de balans tussen zuur en zoet zelf kunnen bepalen. Ideaal!’

vroeg
Gesterkt door deze hoopvolle woorden kruipen we de volgende dag vroeg ons mandje uit. Vanwege een oprukkend regenfront hebben we besloten om te proberen zo snel mogelijk de hele oogst binnen te krijgen. Daartoe zetten we de ‘Pellenc Winery’ in; de Ferrari onder de oogstmachines. Volgens collega Jean-Claude Berrouet, wijnmaker van Château Petrus, oogst de PW minstens zo goed als een ploeg van 30 plukkers, alleen tien keer zo snel.
De bijbehorende Rock-tractor was ready to rock, maar het fijngevoelige druivenplukwonder zelf hield er al mee op nog voor hij begonnen was, zodat we twee uur moesten wachten op een monteur die uit Saint-Emilion moet komen. Zucht…

 

machine

De Druiven-Ferrari blijkt onherstelbaar en een paar uur later wordt de Rolls Royce onder de oogstmachines bezorgd (als handreiking naar het thuisland van de wijnboer ‘New Holland’ gedoopt). Een druivenzuiger met een ingebouwde sorteercomputer die alleen de rijpe druiven oogst. Helaas wordt de monstermachine geleverd met een chauffeur die volgens de geschrokken wijnboer ‘Voor het eerst in zijn leven iets groters dan een driewieler bestuurt’.
‘Heee! Kijk je @#$%! uit voor m’n druiven!?’ brult hij naar de voortdenderende wijnmachinist. Maar de chauffeur hoort hem niet. Of het kan hem geen reet schelen. Dat kan ook.

diner

Overmand door emoties wil de kasteelheer de chauffeur te lijf met twee doodgereden druivenstokken. Maar na enige aanvangsperikelen verloopt de oogst verder naar wens en aan het einde van de dag zit alle wijn veilig in de vaten en komt de wijnboerenminnares de wijnboer halen voor een welverdiend diner à deux.
Genietend van elkander, van de wijn en van het landschap slaat het uitgeputte liefdeskoppel gade hoe de zon de wijngaarden in een abrikooskleurig licht zet om daarna langzaam te verdwijnen achter de horizon.

 

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo