Oogst 2014 (met filmpje) 3 oktober 2014

Het wijnjaar 2014

ochtend
Zelden hebben onze wijngaarden zich op een zachtmoediger manier van hun druiven laten ontdoen dan dit jaar. Elke dag opende met een mystiek filmische ochtendnevel die zich oploste in gefilterd zonlicht uit een allengs blauwer wordende hemel.

 

klaas
Deze oogst verrichten we met een oogstmachine en met onze eigen equipe en geholpen door vrienden uit het dorp. De trossen worden afgeknipt en voorzichtig in kratjes gevlijd, zodat de druiven intact blijven en er geen voortijdige gisting ontstaat. Dan worden de kratten naar de wijnkelder getrekkerd.

 

chai
Daar worden de druiven geïnspecteerd op blaadjes, takjes en afgeknipte plukkersvingers.

 

frederic
Omdat druivensteeltjes te veel wrange tannines bevatten mogen die niet mee het vat in. Derhalve gaan de trossen eerst in de ‘Egrappoir’, de ontsteelmachine.

 

tri
Losgezongen van hun steeltjes rollen de vrije druiven op de ‘Table de Tri’, de sorteertafel.

 

spin
Omdat onze druiven biologisch worden geteeld, zijn zij geliefd bij allerhande wijngaardbewoners.
Om te vermijden dat onze wijn een te hoog proteïnegehalte krijgt, worden deze vineuze asielzoekers uitgewezen en op de kruiwagen gezet, terug naar hun habitat.

 

cuves

Alleen de allermooiste druifjes mogen het vat in. Maar nog geen eikenhout, eerst moet het druivensap gisten en wijn worden. Dat gebeurt in ‘Cuves’, tanks van roestvrij staal. Hiermee kunnen we de most koelen en/of verwarmen.
Wijnboerin Yvette is belast met de ‘Remontage’.
Om te snappen wat dit is: cliquez ici en leer meteen hoe wijn wordt gemaakt.

lunch
Inmiddels is de temperatuur opgelopen tot rond de 30 °C, dus wordt de Table du midi zorgvuldig in een schaduwrijk hoekje van de kasteelbinnenplaats gemanoeuvreerd.

 

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo