Oogst 2016: Merlot-taart 16 oktober 2016

 

druifs
De mooiste druiven worden geplukt door de wijnboerzelf. Grote trossen zachtzoete merlotdruiven uit een van de beste perceeltjes; een door stapelmuurtjes en houtwallen omzoomd wijngaardje op de westflank van de heuvel dat op oude kadastrale kaarten staat beschreven als ‘Le Clos’.

 

druifs
Omdat de wijnboer zijn liefdesdruiven persoonlijk van hun steeltjes wil ontdoen en in de barrique laten glijden, legt hij zijn buit even terzijde. Maar als hij een uurtje later terugkeert van een nieuwe pluktocht, blijkt zijn druivenschat verdwenen…

 

caro
‘Tadaaaa! Merlot-taart!’ roept de wijnboerenminnares. ‘Wie wil er een stuk?’

 

Merlot-taart – recept

taart
Koop (dat is het makkelijkst) in Frankijk een rol ‘Pâte brisée’.
Uitrollen in ronde bakvorm en het papier laten zitten.
Pak een vork en prik er gaatjes in.
Strooi er wat geleisuiker over.Maak in een kommetje een mengsel van 1 eierdooier met wat crème fraîche en smeer dat er overheen (ook langs de omhoogstaande deegranden).
Ontdoe vier grote trossen merlotdruiven van hun steeltjes. Doe de helft van de druiven met een klontje boter in een steelpannetje en laat ze carameliseren.
Druiven een beetje lek drukken en goed roeren.Druivenconfiture (dat is het nu) af laten koelen en met zo weinig mogelijk vocht gelijkmatig over de taartbodem verdelen.
De resterende verse druiven er overheen strooien.
Het geheel 30 minuten in de oven op 180 graden.
Kort rokje aantrekken en tijdens het serveren olijk kijken.

 

bordjes
‘Ik kan geen taart eten!’ roept Philippe onthutst. ‘Ik heb vieze handen!’
‘Onzin,’ bromt de wijnboer. ‘Dat is druivensap en merlotschilletjes. Geeft alleen maar meer smaak aan de taart.’

 

ilja philippe
Terwijl de wijnboer en zijn keldermeester zich tegoed doen aan het knapperige baksel, klinkt vanachter de ontsteelmachine teleurgesteld gekreun.

 

eten
Maar de wijnboerenminnares heeft aan iedereen gedacht en even later doen ook Frédéric en Yvette zich tegoed aan de vers gebakken druiventaart. Dorpsplukker Bongo, waarvan wordt gezegd dat hij in zijn eentje een vat wijn kan optillen, is met name te spreken over de krokantheid van de taartbodem en de viscositeit van de confiture. ‘Grm, brm, krm! Brm!’ luidt zijn deskundig oordeel.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo