Oogst 2016 15 oktober 2016

druifs
Goede wijn maak je niet in de wijnkelder, maar in de wijngaard. Dat betekent dat je 8 uur per dag,
7 dagen per week en 12 maanden per jaar je druivenstokken moet vertroetelen alsof het 100.000 liefdesbabies zijn.
Bescherm ze met biologische producten tegen ziektes en enge beessies en zorg voor een levendige biodiversiteit in en om de wijngaard.
Zo ontstaat een klein druivenparadijsje waarin bijen vrolijk zoemen, dassen neuriënd wroeten en konijnen nijver wippen.

 

zonsopgang
De afgelopen maand werd ons leven gedicteerd door de druif. Elke dag opnieuw klonk de vraag: ‘Gaan we morgen oogsten? Of laten we onze druifjes nog een dagje zonnebaden en zoeter, rijper en lekkerder worden?’ Russische roulette. Want langer rijpen, betekent betere wijn. Maar een onverhoedse regenbui kan in dit stadium fataal zijn. Het is al maandenlang stralend weer, met temperaturen boven de dertig graden. Smachtend naar water hangen de druiven aan hun steeltjes. Bij een plotselinge hoosbui dreigt het gevaar dat die dorstige blauwe balletjes zich zo gulzig volslurpen, dat ze openspatten en de schimmel zijn klauwen zet in hun tere binnenflikkertjes. De kans op wijn van goede kwaliteit is dan onverbiddelijk naar de kloten.
Bacchus zij geloofd, niets van dit alles vond plaats en op woensdag 28 september trokken we bij de eerste zonnestralen de wijngaard in.

 

rozen
Aan het begin van elke rij wijnstruiken worden plukkerskratjes neergezet waarin de trossen zullen worden gevleid en naar de wijnkelder vervoerd. Dit gebeurt nog net niet met de witte handschoenen van een juwelier, maar wel heel voorzichtig. Zo voorkomen we dat de druiven stukgaan en al in de wijngaard beginnen te gisten.

 

plukkers
De druivenplukkers (m/v) worden tegenover elkaar ingedeeld aan weerszijden van de druivenstruiken.

 

ilja shipley
Mag de lente iets te genereus besprenkeld zijn geweest, dat werd meer dan goed gemaakt door de lange, zonovergoten zomer. De druiven zijn dan ook van een indrukwekkende kwaliteit.
Terwijl de wijnboer nog in stille verwondering zijn eerste tros beschouwt, kan wijnmaakster Shipley zich niet langer bedwingen, geestdriftig zet ze zich aan het oogsten van wijnstok nummer 000001.

 

caro
De wijnboerenminnares is er klaar voor. De camera en zijzelf opgeladen tot ver boven het laatste streepje, staat ze te popelen om de druivenpluk 2016 van minuut tot minuut vast te leggen op de gevoelige schijf.
Er wordt in een fors tempo doorgebuffeld en dat is nodig want….

 

vinger
…gedurende de ochtend loopt de temperatuur tussen de wijnstokken flink op. En als de concentratie verslapt, neemt de kans op een misknip met de snoeischaar navenant toe. Gelukkig is de wijnboer, die de EHBO-diploma’s A, B en C bezit, snel ter plaatse. Als hij het bevallige plukstertje Babette bij wijze van veldhulp ook nog mond-op-mond-beademing aanbiedt, geeft zij hem beleefd ‘Le Doit’, de Franse versie van ‘The Finger’.

 

klaas
‘Hottistes’ zijn de plukkers wier taak het is om met vier volle druivenkratten op hun rug in de bloedhitte door de wijngaard naar de trekker te zwoegen. Trefzeker wijst Maître de Chai Philippe de twee Hottistes van de dag aan.
‘Haha,’ grinnikt kasteeltimmerman Frédéric (L). ‘Moi? Ik dacht het niet.’
‘Pas de problème,’ bromt de wijnboerenzoon. ‘Passen er in plaats van vier ook ook vijf kratten in zo’n ding?’

 

krantjes
Met een gemak dat de wijnboer telkenmale weer imponeert, wordt de trekker achteruit tot 3,4 centimeter van de deur van de ‘Chai’, de bovengrondse wijnkelder, gemanoeuvreerd.

 

fred
Druivensteeltjes bevatten veel tannines en die geven een harde, vegetale smaak aan de wijn. Dat willen we niet, dus gaan de trossen eerst in de ‘Égrappoir’, de ontsteelmachine.

 

ilja philippe
Druiven moet je niet persen. Daar krijg je alleen maar kneiterharde wijn van, uitsluitend geschikt om weg te geven aan vrienden waar je de pest aan hebt.
Als onze druifjes bevrijd zijn van hun steeltjes, gaan ze in hun geheel het vat in zodat de pitjes intact blijven. Maar niet voordat ze zijn onderworpen aan een niets ontziende toelatingsprodcedure.
Een nauwkeurig werkje, slechts voorbehouden aan de meest intelligente en knappe plukkers (M/V).

 

druifs
Ook onrijpe druiven geven een wrange smaak aan de wijn. Daarom voeren wij tijdens de druivenoogst een geen-stap-terug-beleid. Niet rijp, niet naar binnen. Door de biodiversiteit die wij al jarenlang nastreven, zoemt, zingt, wemelt en krioelt het er in onze wijngaarden op los. Dat vinden we prima tussen de druiven, maar niet in de wijn. Japie (zie foto) is gered. De wijn heeft dus geen ‘afdronk van krekels’.

 

cuves
De eerste gisting grijpt plaats in zogeheten ‘Cuves’ van roestvrijstaal. Die zijn voorzien van een computergestuurd verwarmings- en koelingssysteem waarmee we de duur van de gisting kunnen bepalen.
Na twee maanden eenzame opsluiting achter het staal wordt de wijn bevrijd en overgeheveld in eikenhouten barriques. Daarin mag zij vervolgens 12 maanden lang uitrusten en lekker worden.
Een selectie van de oogst gaat niet in die glanzende wijnraket. Die druifjes mogen feestvieren in ‘Barriques Bourguignonnes’, vaten van Frans eikenhout met een inhoud van 500 liter.

 

barriques
Emmer na emmer vult het vat zich. De gisting zet direct in, en om ervoor te zorgen dat dit gelijkmatig gebeurt, moet de inhoud handmatig en met titanenkracht worden omgeroerd.

 

Zelf aan de slag
Voordat u thuis zelf aan de slag gaat, kunt u het hieronder nog eens rustig nalezen.
hoe maak je

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo