Slurp 91 est arrivé 13 februari 2017

Franse wijn uit Spanje?

slurp
Slurp-wijnen zijn sappige, ongecompliceerde, biologische wijnen voor dagelijks plezier. We produceren ze niet op ons Château la Tulipe in Bordeaux, maar in wijngaarden die we pachten in de Languedoc in Zuid-Frankrijk. Omdat we in Frankrijk steeds vaker tegen problemen aanlopen om biologische wijn voor een redelijke kostprijs te produceren, zijn we een paar jaar geleden gaan pionieren in Spanje.

 

druifs
Een van de voordelen van Spanje is dat we daar onze druiven water mogen geven (iets wat in de meeste Franse wijngebieden verboden is). Bovendien rijpen de trossen in het zonovergoten Spaanse klimaat gelijkmatiger, zodat we ook daar geen bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken.

 

spanje Inmiddels zijn we in Spanje een samenwerkingsverband aangegaan met een viertal enthousiaste jonge wijnmakers (m/v) en hebben we wijngaarden gepacht in Manchuela, een hooggelegen wijngebied in het hart van Spanje.

De weersomstandigheden aldaar benaderen het begrip ‘ideaal’ zo dicht dat wij, samen met onze nieuwe Spaanse collega’s, nu ook daar supersappige ‘Cool climate’ Slurpwijnen produceren.

 

lunch Toen we tijdens de feestlunch om dit te vieren met onze Spaanse bedrijfsleider Gonzales grappen maakten over ‘Franse wijn uit Spanje’, wees hij erop dat originele Franse wijn sowieso niet meer uit Frankrijk komt.

 

Europa is immers in de 19e eeuw getroffen door de Phylloxera, een nietsontziende druifluis die met zijn scherpe tandjes vrijwel alle wijngaarden vernietigde (cliquez ici voor de dirty details). Nieuwe druivenplanten werden daarna noodzakelijkerwijs geënt op resistente Amerikaanse wortelstokken.

Slechts één wijnland ter wereld bleef gespaard van vernietiging door die vreetgrage killerluis. In dat land groeien nog altijd de oorspronkelijke Franse druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Carmenère die daar vijf eeuwen geleden door (nota bene Spaanse) kolonisten werden geplant.

 

IljaKlaas
Nou ja, zo’n stoer land, daar wil je naartoe.
Père & Fils pakten hun boeltje en kochten een kaartje voor de zilveren vogel.

Lees ‘m ici, en neem ici meteen een abo.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo