Slurpen, proeven, en niet doorslikken 3 oktober 2016

Château La Tulipe dateert uit de late Middeleeuwen. Een tijd dat wijngaarden in de Bordeauxstreek waren onderverdeeld in kleine, werkbare perceeltjes.

In een stoffig archief op de Mairie ontdekten we oude kaarten waarop onze wijngaardjes stonden aangegeven.
Hun namen ontleend aan landschapskenmerken die er allang niet meer zijn, zoals ‘Le Figuier’, de vijgenboom, of ‘Les Chênes’, de eiken.
Gelukkig putten we nog elke dag water uit de bron waarnaar mini-wijngaard ‘La Source’ is genoemd, en doet ‘La Tour’, de uitkijktoren aan de rand van de wijngaard, nu dienst als geheim schrijftorentje voor de wijnboer.

07slurp84_kaart

Al die wijngaardjes, elk met een eigen microklimaat, hebben we in ere hersteld. We oogsten ze apart en vinifiëren ze gescheiden.
Pas na twee jaar, vlak voordat de wijn wordt gebotteld, assembleren we die tweeëndertig verschillende smaken tot één wijn die het karakter van Château La Tulipe in dat specifieke wijnjaar weerspiegelt.

08slurp84_klaasilja

Negen uur ’s ochtends. Met de Café et croissant koud achter de knopen, moet de wijnboer aan de slurp.

‘Allemachtig, Zoon,’ verzucht de druivenruiter, ‘Moeten we al die barriques vandaag proeven?’
Inderdaad. En dit betreft nog niet eens niet de finale assemblage. Vandaag is slechts de maandelijkse controle, waarbij we uit alle vaten wat wijn aftappen en samen met winemakers Bruno en Shipley proeven hoe de verschillende wijnen evolueren.

09slurp84_inschenk10slurp84_proeven

Bedachtzaam ruiken, slurpen en natuurlijk (verplicht bij wijnproeven) moeilijk kijken.

11slurp84_emmer

Aan het einde van de ochtend zijn alle barriques geproefd en is het grootste deel van de uitgespogen wijn niet náást maar ín de emmer terechtgekomen.
En voor het geval u zich dat mocht afvragen: nee, die emmer gaat NIET terug in de vaten.

12slurp84_chardo

Even later volgt het nieuws dat La Tulipe Prestige eveneens zilver in de wacht heeft gesleept.
Bacchus zij geloofd; al dat gezwoeg, dat beulen in de wijngaard, dat wekenlang doorbuffelen tijdens de oogst, uiteindelijk heeft het toch tot iets geleid.

13slurp84_bikken

Aan het einde van de dag kan de wijnboerenfamilie met een gerust hart het glas heffen. ‘Helemaal niet beroerd, dat slobbertje van ons, Zoon’, bromt de wijnboer tevreden.

 

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo