Verse Tulipes 2010 26 december 2010

proeven
Ik heb geluk: de volgende dag is het alwéér de eerste dag van de rest van ons leven. En nog gelukkiger: die ochtend mogen we al meteen beginnen met wijndrinken.

 

proeven
Reeds om 9.00 uur ’s ochtends wordt er geslurpt en gespogen en zijn de neuzen van Chateaumanager Bence, Oenologue Paul, Michel Rollands winemaker Bruno en de Wijnboerzelf al vele malen in het glas verdwenen.

 

etikets
Ofschoon de Tulipes 2010 pas in maart bij Albert Heijn in het schap zullen verschijnen, moet er nu al flink geslurpt worden. We openen met de Tulipe Sauvignon Blanc.
De algehele oogstkwalteit van Bordeaux 2010 is beter dan in 2009. Daarom besloten Michel en Bruno om het percentage sauvignon blanc (80%) te behouden, maar de 20% semillon dit jaar terug te brengen tot 10% en aan te vullen met 10% muscadelle; een smakelijke, aromatische druif die een extra bloemig parfum van muscaatdruiven aan de wijn zal geven.

 

spugen
Als de eerste proefglazen zijn ingeschonken, roept Paul enthousiast: ‘Acacia! Pêches blanches!’ Zijn veel gebruikte reukorgaan verdwijnt in het glas als een roerdomp onder water. ‘Wauw! Ça casse le nez!’
En inderdaad: zachte fruitaroma’s vullen de ruimte. Vorig jaar wonnen we met de Tulipe Blanc twee gouden medailles en een zilveren. Als deze wijn nog lekkerder wordt, wat dan?
Bij het wijnproeven in teamverband kun je gebruik maken van de zwakke momenten van de tegenstander om vlug je bevindingen te noteren. Als Bence een spuugpauze neemt, ziet de wijnboer zijn kans: zo snel als zijn vingers hem volgen kunnen, probeert hij de vlinderwolk aan geur- en smaaksensaties die hem overweldigt in woorden te vatten.

 

kleur
Dan volgt de dégustation van de rosé. Die is volgens Bruno wat complexer dan vorig jaar. Minder ‘grenadine’. Bovendien meer glycerolen, wat vetter. Op bovenstaande foto is dat goed te zien.

 

kleur
Ofschoon we La Tulipe Rosé vinifiëren van 100% merlot, doen we dit jaar een experiment: Michel Rolland en Bruno vinifieerden een viertal Tulipe-rosé’s in kleuren oplopend van heel licht ‘Pellure d’Onion’ tot aardbeiroze. Met name bij rosé is de kleur van vitaal belang. Die is binnenskeukens lastig te beoordelen, dus stappen we naar buiten en houden de glazen tegen de witte stenen van het château.

 

kleur
Over één ding zijn we het unaniem eens: deze wijn is te lekker. On crache pas. Dit spuug je niet uit, dit mogen we doorslikken.

 

spugen
Met bovenmenselijke wilsinspanning weet Bruno een slok van het roze godensap in de crachoir te spetteren. De wijnboer weet zich onbespied en kiept snel nog een ferme slok naar binnen.

 

schrijven
De smaak is overweldigend, maar de kleur blijkt een struikelblok. Na wijdlopige discussies wordt tegen het eind van de ochtend besloten tot een wetenschappelijke aanpak: alle voors en tegens worden genotuleerd, waarna een conclusie zal worden getrokken. Maar een consensus is ver te zoeken: de meningen vliegen uiteen als een toom kippen voor een vos. ‘Le Schjloerp!’ roept Bruno plotseling. ‘Hoeveel lezers heeft Le Schjloerp? Waarom vraag je het niet aan hen!?’ Nieuwsgierig drommen de geharde wijntijgers rond de laptop met de laatste aflevering op de Slurp-site.

 

lachen
Als de wijnboer hen dan ook nog een Slurp-boek overhandigt, weergalmt de kasteelkeuken van hun spontane lachsalvo’s. ‘We staan er zelf in! Dat móet een goed boek zijn! Met intelligente lezers die we met een gerust hart om hun mening kunnen vragen.’

 

kleur
knop Aldus spijkerden we een kussensloop tegen de buitenmuur en fotografeerden de vier rosé’s in daglicht.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo