Visita Italiana 16 augustus 2010

Onze Italiaanse vriend en collega-wijnboer Salvatore belde op. Helemaal uit Sardinië: of zijn zoon Domenico in de schoolvakantie bij ons kon komen werken.
Zoals gewoonlijk zonder lang nadenken, gingen we akkoord. Leuk; een achttienjarig brok levend Italië in huis.
Nou, dat hebben we geweten.

lucht

Toen op zondagochtend 10.24 een zilveren streep in de hemel de nadering van onze mediterrane gast aankondigde, staken we nog de vlag uit.

Zijn binnentreden was groots en meeslepend en ging gepaard met warmbloedig Zuid-Europees temperament. Maar nadat de stofwolken van zijn aankomst waren nedergedaald en er aangepakt zou gaan worden, bleek onze gast zekere reserves te koesteren.

Vanwege het verouderingseffect van UV-straling, wenste onze achttienjarige logé liever niet in de vignobles te arbeiden. Ook het door ons geprojecteerde schilderwerk liet hij liever aan zich voorbijgaan. Maar bij het betreden van onze houtloods verbrak een brede glimlach zijn nobele trekken.

hakken

‘Hakkè!’ riep hij verheugd, terwijl hij de bijl greep. ‘Hakkè! Koed voor die body! Moescoelè!’
Helaas bleek onze gast van het type dat alleen maar kan functioneren onder grote publieke belangstelling.
Dus moesten wij erbij blijven staan en bewonderend toezien hoe hij met zwellende spieren blok na blok kloofde. Telkens als we weg wilden lopen, riep hij ons terug: ‘Moejekaikè! Moejekaikè!’

ei hout

Domenico’s hakdrift verstoorde de kasteelrust dusdanig dat Chantal, de illegaal door ons uit Bresse geïmporteerde kip, volledig van slag raakte en haar eieren niet meer in haar leghok, maar her en der in het wild begon te deponeren.

Na een week had onze Italiaanse kostganger een soort Mount Everest gekloofd; een berg brandhout die de kasteeltorens in hoogte schier overtrof.
Om deze overwinning op de natuur te vieren zou Domenico, wiens naam wij onderling al afkortten tot Dom, voor ons een echte Italiaanse maaltijd bereiden.

basilicum
Voor zijn Pasta al Pesto wist Dom bij buurvrouw Elisabeth de volledige oogst basilicum 2010 los te lullen.
Maar zijn hoofdgerecht kwam van minder dichtbij. Hiervoor moesten we naar de Italiaanse traiteur in de grote stad; Dom had zich in het hoofd gezet dat hij ons zou laten kennismaken met een van de hoogtepunten van de Cuccina Italiana.
Gelukkig bleken de door Dom gewenste stierenballen ruim voorradig en bovendien in de aanbieding: voor €2,80 kregen we een zak vol.

Voor de thuisblijvers hieronder het recept.

 

Recept Pasta al Pesto con Testicoli

pasta

De Pasta
Kook een pan spaghetti.

De Pesto
Vraag de buurvrouw om een grote mand versgeplukte basilicum. Prop die (zonder de mand) in de blender.

Doe daar een hand pijnboompitten, een paar tenen knof en een plens olijfolie bij. Zet de blender op ‘On’.

Na een paar minuten herrie heb je echte zelfgemaakte Italiaanse pesto.

De Ballen

Koop een zak stierenballen. Was ze schoon en zink ze af in kokend water.
Diep ze na 3 minuten op. Maak een incisie over de volle lengte van de bal en verwijder het vlies. (Weersta hierbij de neiging om de benen samen te knijpen.)
Snij de ontblote bal in plakken (idem).
Haal de balplakken losjes door de bloem en leg ze in een sissend hete koekenpan met een laagje olijfolie.
Beide balkanten knapperig bakken.
Beetje z & p, en op de dampende spaghetti vlijen.
Fles Rosso di Montalcino opentrekken.

Salute e buon appetito!

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo