Wij maken biologische wijn 11 januari 2011

Velen blazen tegenwoordig de trompet over Biologische wijn. Maar weinigen beseffen welke gruwelen daar bij komen kijken. En dat is maar goed ook, want het wildlife dat zich afspeelt in de wijngaard, stop je uiteindelijk in je mond. Wijnliefhebbers met een zwakke maag raden wij daarom aan, om vanaf dit punt af te haken; ga iets anders doen. Voor de harde kern van heavy duty wijntijgers volgt hieronder een opsomming van wat er allemaal plaatsgrijpt in onze wijngaard. Nightmare on Elmstreet.
terroir
Het terroir. Miljoenen jaren geleden golfde op deze plek de Atlantische oceaan. Onze wijnstokken staan dus met hun voeten in een fossiele zeebodem en voeden zich uit de versteende resten van dode vissen, ammonieten en andere gesneefde schaaldieren. Kinderen die de hele dag chips-etend op de bank zitten, worden dik en lui. Druiven ook. Daarom zaaien we gras tussen de druivenstruiken. Zo krijgen de druivenwortels concurrentie van het gras, en moeten ze actiever werken om aan voedsel te komen. Daar worden ze sterker van en resistenter tegen ziektes. En dat is hard nodig, want om hen heen is niet weinig gaande! In het begin van de lente verandert dat wijngaardgras in een rivier van madeliefjes,
… plus nog een hele rits andere bloemetjes, waarvan wij overigens geen idee hebben hoe ze allemaal heten.

 

slakken
Maar niet alleen bloemetjes maken deel uit van ons terroir, ook kruiden zoals de citroenplant, wilde knoflook en munt, groeien in grote bossen tussen de wijnstokken en doneren hun geur en smaak aan de druiven. Wijngaardslakken doen niets liever dan ’s nachts een beetje groepsseksen en overdags lekker uitpuffen in de schaduw van een ouwe wijnstok. Na hun dood worden hun huisjes opgenomen in de grond en komen terug in het karakter van onze wijn.

 

beestjes
Andere wijngaardbewoners, zoals vossen, herten, reeën of deze lézard, doen af een toe een klein plasje tegen een wijnstok. Dan is er nog de verfijnde smaak van over de rand van het nest uitgeklopte babymussenluiers.

 

oesters
Gelukkig verschijnt op gezette tijden de uil die de musjes en de muisjes opeet en hun gebeente verspreidt tussen de druivenstokken. Maar de druiven worden niet alleen bemest door levende en dode dieren, ook bemesten zij zichzelf. Als wij in de zomer de overtollige druiven wegsnoeien, laten we de afgeknipte trossen liggen als natuurlijke voeding voor de plant. Samen overigens met de oesterschelpen die wij met gulle hand rondstrooien (de gympen niet; die zijn van de wijnboer).

 

dassen
De konijnen dragen ook hun keuteltje bij aan de natuurlijke bemesting; niet alleen langs de wijngaarden, maar ook netjes rond de stam van de wijnstok. Om de smaak van onze wijn compleet te maken, verschijnt dan ’s nachts de das, die de pitten van de uit onze boomgaard geroofde pruimen uitpoept tussen de druivenplanten.

 

kankker
Dat allemaal wordt door de wijnplant uit de grond gezogen en door zijn kromme oude stronk naar boven gepompt. En al die fossiele mineralen, bloemetjes, kruiden, slakkenhuizen, dooie muizen, pasgeboren musjes, hagedissenzweet, konijnenkeutels en dassendrollen, ballen zich samen in dikke trossen paarse druiven.
inschenken
En daar maken wij dan wijn van.
Hartelijk santé.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo