Zomeroogst 2011: Chateau Sing-along (met filmpje) 14 augustus 2011

Week 1: De Chateau Sing-along 2011

Nog onvast ter been van alle doorstane emoties, in deze Slurp een verslag van onze vendanges vertes chantants, de Chateau Sing-along. Zoals zoveel hooggegrepen plannen, ontstond ook dit ideetje tijdens een maaltijd met een mooi glas wijn.
Het begon met de gezamenlijk verbazing van mijn vriend de componist Edwin Schimscheimer en mijzelf over het fenomeen koorzingen. Een intrigerend verschijnsel uit de schemer der tijden. Oermensen rond een vuur, gelovigen in de kerk, supporters tijdens een voetbalwedstrijd: samen zingen smeedt een band.
Bovendien heeft praten tegen planten een heilzaam effect, dus zingen voor de druiven zal hen zeker goed doen. We concludeerden dat het de aankomende zomeroogst aanzienlijk zou verlichten als we onze druiven zingend zouden plukken.
shirt

 

Zondagmiddag 10 juli
parc
Wekenlang zijn we bezig geweest om zingende pluksters en plukkers te vinden voor ons druivenplukkerskoor. Dankzij een oproep in de Slurp, de Telegraaf en bij Ruud de Wild werden we overstelpt met reacties. Via YouTube deden we audities; we waren niet op zoek naar professionals, we wilden gewone mensen die houden van zingen en van wijn. Zondagmiddag 10 juli druppelen de koorleden binnen; vandaag zullen zij elkaar voor het eerst ontmoeten. Langzaam vult het kasteelpark zich met tenten; waarbij het weggooi-uitfloep-model favoriet blijkt.
In tegenstelling tot eerdere equipes, die hun onderkomen wijd verspreid door het park opsloegen, is deze troupe vanaf het allereerste begin homogeen; hun tenten staan dicht bij elkaar.
Tegen apero-tijd is ons 22-koppige koor voltallig en klinkt het woestromantische openklikken der schroefdoppen.

 

Maandagochtend 11 juli

zangles
De plukkers hebben de wijnchansons die Edwin Schimscheimer en de wijnboer voor deze Chateau Sing-along schreven, tijdens de reis al flink geoefend, zodat er gisteravond vanaf het diner al enthousiast op los wordt gezongen. Edwin bespeurt hierbij zoveel latent talent, dat hij besluit ons koor niet ‘gewoon liedjes te gaan leren’, maar hen via een soort vocale commandotraining eerst naar een hoger niveau te drillen. Vanaf dat moment begint elke ochtend met speciale zangtechnische ochtendgymnastiek: een vogelnestje maken aan je stembanden en 30 x opdrukken met je tong.

Doe mee met de muzikale ochtendgymnastiek:

plukken
Daarna moet ons koor de wijngaard in: zingen voor de druiven en daarbij met zachte hand overtollige trossen afknippen. In aanvang gaat het aarzelend, maar onder de inspirerende leiding van een spontaan aangewaaide Mathilde Santing, galmen al snel de eerste wijnchansons door de druivenvelden en hangen de trossen te swingen van vreugde.

 

mathilde
Voordat de succesvolle Franse cuisinier Jean-Pierre Coffe een worteltje panklaar maakt, spreekt hij het eerst kalmerend toe: ‘Wees maar niet bang, lief worteltje. Ik ga wel plakjes van je snijden, maar ik beloof je dat ik hele lekkere soep van je zal maken’.
Prince Charles schijnt zijn rozen toe te spreken alvorens ze te snoeien. Dus ja, waarom wortels of rozen wel en druiven niet? Na de botteling van deze jaargang, in juli 2013, zullen we proeven of de wijn door dat mooie zingen vrolijker van smaak is geworden.
Ook de wijnboer zingt zijn partijtje mee. Maar zijn stem klinkt schor van emotie; treurig bestelt hij twee afgeknipte pasgeboren druiventrosjes ter aarde.

Cliquez ici voor het complete verslag van de Chateau Sing-along.

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo