Zomeroogst 2015 3 augustus 2015

tenten
Op zondag 5 juli vult het kasteelpark zich met Hollandse kampeerders m/v.
‘Hoe kan dat?’ zou je je af kunnen vragen, want op Château la Tulipe worden slechts bij hoge uitzondering gasten toegelaten.

 

druifs

Dit is het moment voor de ‘Vendanges vertes’, de groene oogst, waarbij een deel van de druiventrossen wordt afgeknipt. Dat betekent een kleinere oogst en dus minder wijn, maar wel veel betere wijn. Daartoe hebben we een aantal Hollandse plukkers m/v uitgenodigd ons te komen helpen.
Het koele voorjaar zorgde voor een mooie, regelmatige vruchtzetting waardoor er dit jaar weinig trossen hoeven te worden verwijderd en we ons kunnen beperken tot het snoeien van de uitlopers en het weghalen van bladgroen dat de druiven de zon beneemt.

klaas

Bij het eerste zonnegloren trekt wijnboerenzoon Klaas de vignes in. Dit is het eerste jaar dat hij geheel zelfstandig de zomeroogst zal leiden. Geen lichtvoetige opgave, want op momenten als deze leg je het lot van een compleet wijnjaar in de handen van een troupe onbekenden. Wie weet knipt zo’n stel amateurs in hun enthousiasme alle trossen af en rest er na hun vertrek slechts een kaalgeknipte wijnveld.
Om dit te voorkomen legt de jonge ploegleider zijn équipe, alvorens zij ook maar een druif aan mogen raken, in blokletters uit wat er precies moet gebeuren. Dit lijkt door iedereen redelijk opgepikt te worden. Ofschoon plukker Benjamin (met blauwe Appietas) was meegekomen omdat hij had begrepen dat de Slurp hier deze week in de aanbieding was.

 

ah

Wanneer de werkzaamheden gedegen zijn doorgesproken, trekt de troupe, gewapend met scherp geslepen druivensnoeimes de vignes in.
Tevreden neuriënd nestelt onze hoofdsponsor zich tegen een druivenstok en probeert een zonnestraaltje op haar logo te vangen.

fles
Terwijl om hen heen de flessen Tulipe kalmpjes uit de grond groeien, snoeien frêle dameshandjes de overtollige trossen meedogenloos van hun steeltjes.

 

tattoo

Maar het is niet alleen lieftalligheid wat hier vlindert: teneinde door de selectie te komen, liet wijncommando Sander zijn plukarm voorzien van een Cabernet-Sauvignon-sleeve.
Aan het eind van de middag zijn de temperaturen tot tropische hoogten opgelopen. De troupe begeeft zich kasteelwaarts voor een duik in de piscine terwijl de wijnboer voorziet in een rondje ijskoude watermeloen.

meloen

 

tafel
Tijdens het Repas de midi blijft de équipe zorgvuldig in de schaduw. De naam van de tafeldrank begint weliswaar met een W, maar eindigt op ater. Vanmiddag wordt er weer gesnoeid, dus moet de wijnlust nog even worden opgespaard tot de soirée.

 

caro

Na een uitgebreide lunch vertrekken de vendangeurs in de brandende middagzon naar Le Côte, de zuidhelling van onze wijngaard waar de beste druiven (en dus de mooiste wijnen) vandaan komen.
De wijnboerenminnares is content: zij is vrijgesteld van lichamelijk wijnwerk (afgezien van de consumptie ervan) en houdt zich in haar buitenkantoor bezig met de vormgeving van het nieuwste wijnboerenboek.

 

plukkers

 

Ondanks de warmte is het moreel hemelhoog. Onvermoeibaar trekken de plukkers van wijnstok naar wijnstok.
Pas laat in de middag, als de krekels er het zwijgen toe doen, arriveren zij weer op het kasteel.

zwemmen
L’heure de la piscine. Waarbij de wijnboer er nauwlettend op toeziet dat zijn gasten zijn voorzien van de juiste literatuur.
uizticht

 

eten

Om 19.30 luidt de kasteelbel voor het apéro, waarbij kasteelsoigneuse Christine zelfgebakken hapjes serveert. De wijnboer ziet zijn kasteelvoorraad Slurp als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Met een weinig overtuigende glimlach probeert de druivenknijper zijn plukkerséquipe te overtuigen dat ijskoud kraanwater ook heel lekker is bij de Confit de Canard. Slechts klaterend hoongelach is zijn deel.

kip

Bij het zien van de hoeveelheid lege flessen verrekt kasteelkip Carbo bekans haar nek: ‘C’est pas vrai! Is dit wat die Hollandais in die paar dagen wegslurpen!?’

Hoofdschuddend maakt de eierprinses zich uit de voeten: ‘Ils sont fous, les Hollandais…’

petanque
In korte tijd zijn de Hollandse plukkers behoorlijk verfranst. Onder de indruk slaat kasteelkip Carbo hun petanque-prestaties gade: ‘Pas mal, pas mal du tout…’

 

klaas
Zorgzaam begeleidt wijnboerenzoon Klaas ’s anderendaags een van de eerste pluk-slachtoffers naar dorpsdokter Boucher.
Daarna wordt de groene oogst hervat. ‘Hier linksaf!’ wijst de jonge druivenchef trefzeker.

 

sabine
De esprit is hoog en het werk vordert boven verwachting. Plukster Sabine is door dokter Boucher voorzien van een hoeveelheid medicijnen waar een gemiddeld streekziekenhuis een maand mee toe moet en plukt er alweer lustig op los. ‘Ça va bien!’

 

fles
Terwijl om hen heen de flessen Slurp kalmpjes uit de grond groeien, snoeien de plukkers loot na loot.
BBQ
De laatste avond is het feest. Terwijl Père & Fils de champagne ontkurken (nou ja, Cremant de Bordeaux), treft kasteelkok Christophe de voorbereidselen voor de ‘Entrecôtes vignerons’.
Door de entrecôtes te roosteren boven een vuurtje van druivenstokken trekken de aroma’s van de wijnstok in het vlees.

 

proost
‘Heeft iedereen champie…?’ ‘SANTÉÉÉÉÉÉ!!!!’

 

christophe

‘Haha,’ lacht kasteelkok Christophe als hij het hoofdbestanddeel van het diner toont: ‘Hollandaises aux fines herbes. Eigen schuld. Dan hadden die plukstertjes maar wat harder moeten werken!’
Geïnteresseerd luistert de wijnboer naar de verhalen van de chef die zijn opleiding genoot in de vermaarde ‘Vrouwenslagerij’ te Salves.

sante
Terwijl de équipe het glas heft, lijnt kasteelkok Christophe de borden op.

 

uitjes
De Entrecôtes vignerons gaan vergezeld van een gepofte Pomme de terre en een handje fijngehakte Echalottes. Kasteelsoigneuse Christine speelt hier fijntjes op in door te opteren voor een echalottekleurige robe.

 

kado

De équipe is dusdanig verwend door de chateaukok en de soigneuse, dat zij er op staan hun dankbaarheid te tonen. Spontaan hebben zij in de kasteelwinkel een gemeenschappelijk afscheidscadeau aangeschaft.
Dit is meer dan de eenvoudige keukenprins aankan. De emoties lopen hoog op. Huggen, kussen en warme woorden. Plukker Benjamin (midden, roze t-shirt) kan zijn tranen nauwelijks in bedwang houden. De wijnboer nog minder; daar hij niet kon achterblijven, moest hij afscheid nemen van twee dozen van zijn beste wijnen.

ilja

Teneinde deze gevoelige slag te boven te komen trekt de kasteelheer zich even terug uit het feestgedruis.
Om vervolgens met lede ogen gade te slaan hoe zijn zoon ten behoeve van de immer dorstige plukkersmeute de ene kelderschat na de andere ontkurkt.

hug

Zuchtend zet de geplaagde druivenruiter zich aan tafel en prikt lusteloos in zijn paardenbloemensalade.
Maar het leed is nog niet geleden. Naar oud gebruik ontvangt elke plukker m/v bij het afscheid een kasteeldoos met de versierselen behorende bij het wijntijgerschap, een paar van de mooiste wijnen van het château en een oprecht gemeende klapzoen van de wijnboerzelf.
Maar ondanks dit schaamteloze charmeoffensief is het niet de wijnboer, maar de wijnboerenzoon die uiteindelijk in een hartverwarmende groupehug wordt genomen.

 

Meer hotnews

Blijf au courant!

Op de hoogte blijven van het laatste hotnews over Chateau La Tulipe?
Neem een gratis abo op de Slurp! nieuwsbrief.

Gratis abo